Διακρατική Επιτροπή Ελλάδος – Αλβανίας: Ιανουάριο θα ξεκινήσει η περισυλλογή και ο ενταφιασμός των Ελλήνων πεσόντων

 Διακρατική Επιτροπή Ελλάδος – Αλβανίας: Ιανουάριο θα ξεκινήσει η περισυλλογή και ο ενταφιασμός των Ελλήνων πεσόντων

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας, στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνίας των δύο κρατών, που αφορά στην αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή σε στρατιωτικά κοιμητήρια, Ελλήνων Πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41.

Η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες της και στο πρακτικό που υπεγράφη από τους Προέδρους της ελληνικής και της αλβανικής αντιπροσωπείας, καθορίζεται ότι οι σχετικές εργασίες θα αρχίσουν στις 18 Ιανουαρίου 2018 από την περιοχή Dragot.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Διευθυντής του Β΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, Υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, και της αλβανικής ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Στρατού Ξηράς, Ταξίαρχος Dede Prenga

Φαίνεται πως οι εξελίξεις στις ελληνοαλβανικά ζητήματα τρέχουν πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε και έχουν ξεκινήσει με θετικά βήματα.

Βέβαια αναμένουμε ότι οι πρώτες αποφάσεις της αλβανικής Κυβέρνησης να υλοποιηθούν άμεσα και να μην μείνουν μόνο στα χαρτιά.

Γ. Σούρλας: Ιστορικής σημασίας η τελική απόφαση για τους άταφους ήρωες του 1940.

Ο Γ. Σούρλας Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 - 41, σχετικά με την απόφαση της Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδος – Αλβανίας, που συνήλθε χθες στην Αθήνα για την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων που πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, της επόμενης χρονιάς δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε την ιστορική αυτή απόφαση της Επιτροπής, που μετά από 76 χρόνια κλείνει το κεφάλαιο της παρασπονδίας για τους άταφους ήρωες, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα αποφανθεί και θα αποδώσει ευθύνες για την εθνική και ανθρωπιστική αυτή εκκρεμότητα, που δεν έχει προηγούμενο ακόμη από την αρχαία Ελλάδα, που ήταν γνωστός ο σεβασμός στους νεκρούς μαχητές («Νεκρούς θάπτειν, νεκρόν μη υβρίζειν»).

Θέλω να ευχαριστήσω, όσους συνέδραμαν καθοιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από δώδεκα χρόνια, την εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών για την εκκρεμότητα αυτή καθώς και για τις παρεμβάσεις προς κάθε αρχή στο εσωτερικό, στην Αλβανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από την παρουσίαση του προβλήματος, με τεκμηριωμένα στοιχεία δύο βιβλίων σε ενενήντα και πλέον περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, διαπιστώθηκε ο πόνος και το παράπονο των συγγενών και διατυπώθηκε από όλους το ερώτημα «γιατί τους ξεχάσαμε;». Στο οδοιπορικό αυτό δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες συντάχθηκαν με την πρόταση της Ένωσης ότι δεν πρέπει να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άταφους πεσόντες.

Το χρέος μας για τους πεσόντες δεν σταμάτα στον ευπρεπή ενταφιασμό, αλλά στην ικανοποίηση των προσδοκιών για μια Ελλάδα, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της για την οποία θυσιάστηκαν».

22 Δεκεμβρίου 1940, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώ...
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον ΣΚΑΙ: «Προσπαθώ να χ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη