Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή και να ενισχυθεί η ίδια η Ένωση, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Γιοχάνες Χαν.

«Υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία μεταξύ των χωρών μελών να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης (από ό,τι πριν από έναν χρόνο)», δηλώνει ο Γιοχάνες Χαν στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

Η Αλβανία, η ΠΓΔ της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι επίσημα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η Βοσνία και το Κόσοβο επιδιώκουν να αποκτήσουν το στάτους της υποψήφιας χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων σημαντική για σειρά θεμάτων όπως είναι ο έλεγχος της μετανάστευσης και η αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη ή από το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συνειδητοποίησαν ότι «η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί στα Βαλκάνια και ότι η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας», εξηγεί ο Γιοχάνες Χαν.

Τα δυτικά Βαλκάνια και τα 20 εκατομμύρια του πληθυσμού τους που επιθυμούν να αναπτύξουν την ευημερία τους αποτελούν μία πολύ ελκυστική αγορά για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας ότι «ένα νέο μέλος δεν αποτελεί βάρος αλλά πλούτο».

Ο Γιοχάνες Χαν διευκρινίζει ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων διότι θα είχε διασπαστικές συνέπειες. Αντίθετα, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί η δυνατότητα στις ασθενέστερες χώρες να καλύψουν τη διαφορά για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.