Αυστηρά μηνύματα Παυλόπουλου προς Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό Ζυγό, τονίζοντας τον ανιστόρητο χαρακτήρα των πρόσφατων δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων. «Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να θωρακίζει αμυντικά τα νησιά της όσο υπάρχει απειλή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας τον υπαρκτό χαρακτήρα των επικίνδυνων απειλών στην περιοχή, κάτι το οποίο «είναι αυταπόδεικτο και το ξέρουμε ήδη από την εισβολή στη Κύπρο και αργότερα με τις διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο». Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο Ελληνικό έδαφος αλλά και Ευρωπαϊκό, εξηγώντας ότι «εμείς έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια, αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Σύμφωνα με τον ΠτΔ, η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί τον πρώτο πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η οποία, όπως σημείωσε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα». «Επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όμως άλλο τόσο είμαστε ανυποχώρητοι και δεν θα υποστείλουμε ποτέ την σημαία υπεράσπισης των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφερόντων», προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Μήνυμα προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να διαμηνύσει προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ότι «η Ελλάδα αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Συγκεκριμένα, κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει «τον ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη τη Ιστορίας που υπονομεύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Η επιμονή στην χρησιμοποίηση του ονόματος, αποπνέει αλυτρωτισμό», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει την ευρωπαϊκή ένταξη σε κράτη που αμφισβητούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το status quo των υφιστάμενων συνόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του στην γειτονική Αλβανία και στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας με τις κατεδαφίσεις κατοικιών στα μειονοτικά χωριά. Ωστόσο, ανέφερε ότι «προωθούμε με ειλικρίνεια τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» και προσέθεσε ότι «ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ