Με αφορμή τις νέες κατεδαφίσεις οικιών Ελλήνων της Χειμάρρας, η Δημοκρατική Ευθύνη καταγγέλλει την αλβανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Έντι Ράμα για την συνεχιζόμενη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας. Είναι υπόλογοι στο Διεθνές Δίκαιο για την παράνομη πολιτική εκτοπισμού των Ελλήνων της Χειμμάρας μέσω της αήθους κατεδάφισης των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Η υπομονή των Ελλήνων συμπατριωτών μας στην Αλβανία εξαντλείται. Είναι προφανές ότι η διπλωματία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι χρήσιμη αλλά ανεπαρκής στην προκειμένη περίπτωση. Συνεπώς καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα σε διμερές επίπεδο για την προστασία των Ελλήνων της Αλβανίας, επιβάλλοντας σε πρώτη φάση οικονομικές κυρώσεις σε ορισμένες λειτουργίες και δράσεις εκείνων των υπηκόων και εταιριών της Αλβανίας που εμπλέκονται στο εν εξελίξει έγκλημα κατά του ελληνισμού της Χειμάρρας.

Εάν η βραδυπορούσα μέχρι σήμερα ελληνική κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα και υπεύθυνα, τα συμφέροντα και η ύπαρξη του ελληνισμού της Αλβανίας θα διακυβευθούν βραχυπρόθεσμα και η Αθήνα θα φέρει ακέραια την ευθύνη.