Η ανακριτική υπόθεση εις βάρος του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, απ’ τους πλέον εμπίστους του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, για ανάμειξη του σε διεθνές κύκλωμα καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, ενέχει και άλλες παραμέτρους που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας.

Η επόμενη μεγάλη υπόθεση που βρίσκεται στον ίδιο φάκελο και αφορά στην Εισαγγελία Ποινικών Υποθέσεων, είναι ακόμη πιο προκλητική και σίγουρα θα φέρει σε δυσμενέστερη θέση την Κυβέρνηση Ράμα, ειδικά σε ότι αφορά το εξωτερικό πεδίο και τις εταιρικές σχέσεις με τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα από παρακολουθήσεις των μελών της ομάδας Χαμπίλαϊ που έχουν συλληφθεί στην Ιταλία ενώ παρακολουθούνταν από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, συγγενικά πρόσωπα του Ταχίρι, προκύπτει ότι τα ραντάρ παρακολούθησης του εναερίου και θαλάσσιου χώρου της Αλβανίας, τίθεντο εκτός λειτουργίας όσες φορές επρόκειτο να ξεκινήσουν προς Ελλάδα και Ιταλία φορτία με ναρκωτικά. Προ διετίας σχεδόν είχαν εντοπιστεί μικρά αεροσκάφη να χρησιμοποιούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις για προσγειώσεις παραλαβής ναρκωτικών. Η Κυβέρνηση διέψευδε έως ότου δύο αεροπλάνα έμειναν στις αμμουδιές παραλιών στην Αδριατική αδυνατώντας να απογειωθούν με μεγάλα φορτία. Ωστόσο όμως οι ένοπλες δυνάμεις μπλοκάρισαν διαδρόμους προσγείωσης τοποθετώντας τσιμεντένια εμπόδια.

Η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι οι ανακρίσεις στο Υπουργείο Αμύνης θα βγάλουν στοιχεία που θα συγκλονίσουν όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά θα επιφέρουν συνέπειες στο βαθμό εμπιστοσύνης της Αλβανίας και των ενόπλων της δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Μυστικής Υπηρεσίας, Ύλι Ζύλια, καταγγέλλει ότι «…εγώ το έχω δηλώσει και στα μέσα ενημέρωσης ότι στο Υπουργείο Αμύνης, ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσω σκόπιμων ενεργειών ή μη ενέργειας λειτουργούσε καλά δομημένη εγκληματική ομάδα που διευθύνονταν απ’ την ίδια την πρώην Υπουργό, Μίμι Κοδέλι, τον πρώην Γενικό Γραμματέα Κράγια, τον πρώην Αρχηγό του Επιτελείου Ιερωνύμ Μπάζο και μερικούς στρατηγούς και διευθυντές οι οποίοι είναι κυριολεκτικά στα ενδότερα αυτής «της οργανωμένη κρατικής διακίνησης ναρκωτικών και οπλισμού». Στη μεγάλη αυτή συναλλαγή διαφθοράς δεν έχουν ιδιοποιηθεί μόνο τα χρήματα των αλβανών αλλά έχει βλαφτεί καίρια η δημόσια και εθνική ασφάλεια, η ασφάλεια του ΝΑΤΟ, έχει προκληθεί ζημιά στην εικόνα της Αλβανίας που θα είναι σοβαρό εμπόδιο για την ένταξη στην ΕΕ…».

Όλη η κρατική δομή φαίνεται επί τετραετίας να είχε τεθεί στη διάθεση της διακίνησης ναρκωτικών και ήδη προκαλείται πρωτοφανή ανωμαλία οι διαστάσεις της οποίας ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερες από εκείνες της υπόθεσης των παρατραπεζών δύο δεκαετίες πριν. Προφανώς για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι πρωτάκουστο και πρωτοφανές η κατάχρηση των εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας στην υπηρεσία κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών προς κράτος – σύμμαχο και εταιρικό.

tachydromos.org