Αυστραλία: Διαμαρτυρία της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών

 Αυστραλία: Διαμαρτυρία της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών   Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Για μία ακόμη φορά η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας καταγγέλλει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελλήνων της Βορείου Ηπείρου από την Αλβανική κυβέρνηση.

Ο Ιερός Ναός των Γενεθλίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Λάμποβο, ο οποίος βρίσκεται στην ενορία της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και λειτουργείται ανελλειπώς από Ορθόδοξους κληρικούς από τον καιρό της ιδρύσεώς του κατά τα Βυζαντινά χρόνια, μέχρι το 1967 και κατόπιν από το 1991 μέχρι και σήμερα, παραδόθηκε από το κράτος στην Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας , ώστε να τελεστεί, όπως ισχυρίζεται η Διευθύντρια του κρατικού φορέα, Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων, Άρτα Ντολάνι, η δήθεν «πρώτη λειτουργία» στον ανακαινισθέντα ναό. Η λειτουργία αυτή τελέστηκε από Ιταλούς κληρικούς.

Σημειώνουμε ότι ο αρχαιότατος αυτός ναός, τελώντας υπό κατάληψη των κρατικών αρχών, είχε γίνει και χώρος αθλίων φωτογραφήσεων καθώς και γυρίσματος ιερόσυλης κινηματογραφικής παραγωγής. Η παράδοσή του στους μη νόμιμους κατόχους του, προφανώς στοχεύει στην οριστική δήμευση του και κατά το δοκούν χρήση του, από τον Αλβανικό κράτος.

Επιπλέον, η παράδοση του ναού έστω και για προσωρινή χρήση στη διάθεση άλλης θρησκευτικής κοινότητας, όχι μόνο παραβίαζει την Αλβανική νομοθεσία που διακανονίζει τις σχέσεις του Αλβανικού κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά διακινδυνεύει τις ευαίσθητες διαθρησκευτικές σχέσεις και ισορροπίες μιας ευάλωτης πολυπολιτιστικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Αλβανίας να σεβαστεί τα θρησκευτικά και εθνικά δικαιώματα των ελλήνων και ορθοδόξων της Αλβανίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Αλβανικής νομοθεσίας, καθώς και να επιστρέψει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία Αλβανίας και κατασχέθηκαν από τον καθεστώς Χότζα, ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 1991.

Κωνσταντίνος Καλυμνιός

Γραμματέας.

O Ράμα σε ρόλο προστάτη της διαφθοράς
Οι άταφοι ήρωες του Αλβανικού Μετώπου
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη