Ντούλες στο «TopStory»: - Περιουσιακή αποψίλωση των Ελλήνων στη Χειμάρρα.

dule

Η αλβανίδα Υπουργός Πολιτισμού Κουμπάρο αποδέχεται την ύπαρξη Ελλήνων στη Χειμάρρα, αλλά είναι αλεργική ως προς τον όρο Ελληνική Μειονότητα

Στην εκπομπή «TopStory” του έγκυρου αλβανού δημοσιογράφου,SokolBalla, ήταν ο Ντούλεςτην Τετάρτη το βράδυ, έχοντας απέναντί του την Υπουργό Πολιτισμού, Κουμπάρο σε μια ευρεία συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στη Χειμάρρα, μετά από την προσπάθεια της Κυβέρνησης Ράμα να προχωρήσει στην περιουσιακή αποψίλωση των ελλήνων κατοίκων της περιοχής. Μια προσπάθεια που έτυχε σθεναρής αντίστασης των κατοίκων και σειράς καταγγελιών από την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, από το Ελληνικό ΥΠΕΞ, αλλά κι άλλους ντόπιους και ξένους παράγοντες ευαίσθητων ως προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και τα μειονοτικά δικαιώματα και ειδικά ως προς τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο κύριος Ντούλες, συνεπής στη γραμμή της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, αλλά και ιδιαίτερα γνώστης της κατάστασης όπως εξελίσσεται επί τόπου στη Χειμάρρα, εξέφρασε γι άλλη μια φορά σθεναρά και με συνέπεια τη θέση της Ομόνοιας ότι πρόκειται για ύπουλο και με συνέπειες σε βάθος χρόνου σχέδιο που δεν έχει άλλο στόχο, παρά την περιουσιακή αποψίλωση της παραδοσιακής κοινότητας των Χειμαρραίων, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.

Όπως ισχυρίζεται ο κύριος Ντούλες το θέμα που έχει προκύψει είναι τρισδιάστατο και, πίσω από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για αξιοποίηση των τουριστικών προϋποθέσεων της περιοχής κρύβονται ύπουλα σχέδια για την περιουσιακή απογύμνωση του γηγενή πληθυσμού και την εξυπηρέτηση συμφερόντων ημετέρων, ολιγαρχικών, με απώτερο στόχο την εγκατάλειψη της περιοχής από τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τον κύριο Ντούλε «Έχουμε τρεις πτυχές. Έχουμε το σχέδιο τοπικής ανάπτυξης που εγκρίθηκε μέσα από μια προβληματική σύσκεψη κι από άποψη διοικητικής πραχτικής παράνομης που δημιουργεί σωρεία προβλημάτων. Έχουμε ακόμη τη δεύτερη φάση της πολεοδομικής αναπαλαίωσης στη Χειμάρρα κι έχουμε ακόμη και την παρέμβαση του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού για την επισκευή των προσόψεων και των ιστορικών κέντρων στο Βούνο, Δρυμάδες και Χειμάρρα. Και τα τρία έτυχαν σθεναρής αντίστασης των κατοίκων του Δήμου της Χειμάρρας, διότι αποκρύπτουν πολιτικές κοινωνικής σύγκρουσης, εθνικής διάκρισης και πελατειακής μεταχείρισης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή με έντονη ευαισθησία ως προς την εθνική τους ύπαρξη».

Ο κύριος Ντούλες δεν δίστασε για πολλοστή φορά να κατονομάσει ως άμεσο υποκινητή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ράμα, επισημαίνοντας καθαρά και ξάστερα ότι «συμπεριφέρεται με νοοτροπία τσιφλικά». Και προσαύξησε ότι « το σχέδιο έχει στόχο την περιουσιακή απογύμνωσητων κατοίκων που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες με σκοπό να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». Η Υπουργός Πολιτισμού παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και αντικρούοντας με σαθρά επιχειρήματα την επιχειρηματολογία Ντούλε, δεν έξανε τίποτε άλλο παρά προέβη σε τετριμμένα λόγια που συχνά-πυκνά ακούει κανείς στους παρεμβατικούς μονόλογους του Πρωθυπουργού Ράμα γιαβαθύπνοο σχέδιο που προσβλέπει στην ανάπτυξη της περιοχής και πώς η εναντίωση στο σχέδιο έχει πολιτικό υπόβαθρο.

Εμμένοντας στην πάγια θέση της Κυβέρνησης, η κυρία Κουμπάρο είπε ότι για τις απαλλοτριώσεις έχουν εφαρμοστεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ξεστόμισε το γνωστό ρεφρέν ότι στη Χειμάρρα δεν υπάρχει Ελληνική Μειονότητα. Αλλά επειδή «γλώσσα λανθάνουσα, αλήθειες λέει» δεν απέφυγε, να είναι κι αυτή αντιθετική στα λεγόμενα της όταν ισχυρίστηκε ότι «Στη Χειμάρρα δεν υπάρχει Ελληνική Μειονότητα. Στη Χειμάρρα υπάρχουν έλληνες πολίτες οι οποίοι, όπως όλοι οι αλβανοί πολίτες είναι υποταγείς στους νόμους αυτής της χώρας».

Κάτι ξέρει η κουμπάρα και δε μας τα λέει και τόσο καθαρά!

tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου