Με προβλήματα και ελλείψεις η έναρξη της σχολικής χρονιάς στους Αγίους Σαράντα

 Με προβλήματα και ελλείψεις η έναρξη της σχολικής χρονιάς στους Αγίους Σαράντα  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Με αφορμή την έναρξη σήμερα, Δευτέρα 11/9/2017, της Νέας Σχολικής Χρονιάς (2017-2018) και για τα παιδιά – μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το Παράρτημα Αγίων Σαράντα της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ, έχοντας εστιάσει και καταγράψει τα χρονίζοντα προβλήματα και τις ελλείψεις στην παιδεία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, καταγγέλλει πρωτίστως την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, για έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος προς επίλυση τους. Διαβλέπουμε δε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα που άπτεται στη διάσταση άσκησης πρακτικών διακρίσεων και καταπίεσης για τα μέλη της ΕΕΜ και μη εφαρμογής υποχρεώσεων στην υλοποίηση του δικαιώματος της για παιδεία στην Μητρική Ελληνική γλώσσα. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε αδιαφορία και ολιγωρία της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Δήμου Αγίων Σαράντα και λοιπούς αρμόδιους φορείς για τα ακόλουθα:

1.καθυστέρηση στην προετοιμασία και προμήθεια των μαθητών με τα απαραίτητα σχολικά εγχειρίδια

2.την απουσία προόδου στο ζήτημα συγγραφής των βιβλίων του δημοσίου αλβανικού εκπαιδευτικού συστήματος απαλλαγμένα από αναφορές που καλλιεργούν εδαφικές βλέψεις έναντι γειτονικών χωρών και υποθάλπουν τον εθνικισμό.

3.την παντελή έλλειψη φροντίδας για διεύρυνση των σχολικών υποδομών. Συμπληρώνονται ήδη δύο δεκαετίες σχεδόν και η σχολική μονάδα που αναφέρεται στα παιδιά των οικογενειών της ΕΕΜ στον Δήμο Αγ. Σαράντα συστεγάζεται σε ένα υπερφορτωμένο σχολικό κτίριο. Παρότι ο πληθυσμός των Αγ. Σαράντα έχει πολλαπλασιαστεί οι κτιριακές υποδομές παραμένουν ίδιες

4.την έλλειψη δωρεάν μέριμνας για τη μεταφορά από και προς τα σχολεία τους για εκατοντάδες μαθητές του Δήμου Φοινικαίων και Δήμου Αγίων Σαράντα. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση η αδυναμία των οικογενειών για μεταφορά στις συγκεκριμένη σχολική μονάδα στερεί παιδιά απ’ την παροχή παιδείας στη μητρική γλώσσα.

5.την περίεργη σιωπή για τη θεσμοθέτηση ειδικού γραφείου και αρμοδίου φορέα που θα παρακολουθεί και μεριμνά την παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ.

Ζητήματα τέτοια που πολλές φορές παρουσιάζονται ως τεχνικής φύσης ή παραλείψεις των υπευθύνων προσώπων, λαμβάνουν διαστάσεις που άπτονται των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Έτσι πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση έρχονται σε ανοιχτή αντίθεση με υποχρεώσεις που απορρέουν από νομοθετικές πράξεις και πρακτικές που προστατεύουν την ΕΕΜ και τα μέλη της.

Ως Παράρτημα Αγίων Σαράντα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: Καλή Σχολική Χρονιά! Παροτρύνουμε δε όλους τους εκπαιδευτικούς και παρά τα συσωρευμένα προβληματα,να συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους μαθητές της κοινότητας μας, και να συνεχίσουν την απαράμιλη προσφορά τους για την σωστή διαπαιδαγώγηση τους.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί στο πλευρό μαθητών και εκαιδευτικών και κυρίως φωνή καταγγελίας για κάθε παραβίαση του νομικού πλαισίου της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα για όλα τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Άγιοι Σαράντα, 11.09.2017

Το Προεδρείο του Παραρτήματος

Τα ύποπτα παιχνίδια του Ερντογάν στα Βαλκάνια
Έντι Ράμα: «Με την Ελλάδα επιθυμούμε αμοιβαία φιλί...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη