​Αντιδράσεις Πολιτικών Κομμάτων για τις κατεδαφίσεις στην Χιμάρα

Αντιδράσεις πολιτικών κόμματων για τις κατεδαφίσεις στην Χιμάρα

«Νέα Δημοκρατία»

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα της Αλβανίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική διακρίσεων και αυθαίρετων διοικητικών επιθέσεων του αλβανικού Κράτους κατά νομίμων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται στους Δρυμάδες Χειμάρρας, είναι απαράδεκτη.

Πλήττει τις σχέσεις των Τιράνων και με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για αυτό και επιβάλλει άμεση ελληνική και ευρωπαϊκή αντίδραση».

«Το Ποτάμι»

Μόλις έκλεισαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, οι αρχές της χώρας έσπευσαν να επιβεβαιώσουν, για μια ακόμα φορά, τη βαθιά περιφρόνησή τους απέναντι στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας με την κατεδάφιση δύο -ομογενειακών συμφερόντων και τουριστικού αντικειμένου- κτηρίων των αμιγώς μειονοτικών Δρυμάδων, προκειμένου να αντικατασταθούν από νέες και αμφίβολης αισθητικής κατασκευές. Και όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις της πολεοδομικής αρχής ότι δεν θα αναλάμβανε τέτοια πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.

Η, για πολλοστή φορά, επιλεκτική προτίμηση των αλβανικών αρχών να προσβάλουν την ακίνητη περιουσία του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου στοχεύει, αναμφίβολα, στην εξώθησή του σε απομάκρυνση από τα εδάφη στα οποία έζησαν δεκάδες γενεών των προγόνων του.

Καλούμε και πάλι την κυβέρνηση της Αλβανίας να θέσει οριστικό φραγμό στην καταπίεση των Ελλήνων της επικράτειάς της και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Για το καλό των ίδιων, της Αλβανίας και των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

«Ένωση Κεντρώων»

"Κρατικές υπηρεσίες της Αλβανίας προχώρησαν, χθες, στην κατεδάφιση δυο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες Χιμάρας" επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζοντας ότι "η κυβέρνηση του κ. Ράμα οφείλει να σέβεται την Διεθνή Νομιμότητα και τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Χιμάρας αποφεύγοντας πράξεις που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και συντελούν στην κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η Ένωση Κεντρώων, στην ανακοίνωσή της, καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης της Αλβανίας και καλεί τον πρωθυπουργό Ράμα "να εφαρμόσει την νομιμότητα και να σεβαστεί, τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας"

«Δημοκρατική Ευθύνη»

Η κυβέρνηση Ράμα στην Αλβανία, με ενισχυμένη πλέον την λαϊκή εντολή για την ανάπτυξη και πρόοδο του αλβανικού λαού, προβαίνει σε ενέργειες που αντιτίθενται στη βούληση της αλβανικής κοινής γνώμης και στο διεθνές δίκαιο. Η συνεχής και καιροσκοπική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της περιουσίας και ασφάλειας των ελληνικής καταγωγής πολιτών στα μειονοτικά χωριά της Β. Ηπείρου από μέρους του αλβανικού κράτους αποτελεί πρόκληση για την διεθνή νομιμότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στέλλοντας την χώρα πίσω στα πρόσφατα σκοτεινά χρόνια του καθεστώτος Χόντζα. Η κατεδάφιση κτηρίων που ανήκουν σε Έλληνες της μειονότητας των Δρυμάδων είναι αποδοκιμαστέα, αποβλέπει στην καταπίεση και ξεριζωμό των Ελλήνων της Β. Ηπείρου βάσει συστηματικού σχεδίου των Τιράνων και δεν αφήνει κανένα πλέον περιθώριο υπομονής στην διεθνή κοινότητα.

Έφτασε ο καιρός η ελληνική κυβέρνηση να πάψει να ολιγωρεί και να λάβει άμεσα όλα εκείνα τα αναγκαία δραστικά μέτρα, τόσο θεσμικά εντός της ΕΕ όσο και σε διμερές πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο με την Αλβανία, ώστε να αρθεί η σημερινή ανθελληνική πολιτική Ράμα κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου και να δηλωθεί πασίδηλα η αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Αθήνας προς τους δοκιμαζόμενους αδελφούς της Β. Ηπείρου. Η υπομονή είναι αρετή, η ολιγωρία αδυναμία.

97 χρόνια από την Συνθήκη των Σεβρών και την ενσωμ...
Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου για τις κατεδαφίσεις στ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη