Βόρειος Ήπειρος : Παίρνουν πίσω τα στρατόπεδα που πούλησαν

bh

Πληρoφορίες που έρχονται από ορισμένα χωριά της περιοχής της Δρόπολης και Πωγωνίου φέρνουν στην επιφάνεια ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι στο ενδεχόμενο να το τραβήξουν και άλλο. Συγκεκριμένα απ’ το χωριό Σχωριάδες του Πωγωνίου αναφέρουν ότι προ μηνός περίπου στρατιωτικοί παράγοντες εν στολή του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας εμφανίστηκαν σε χώρο πρώην στρατοπέδου πλησίον του χωριού και έδειξαν ενοχλημένοι καθώς στο βασικό του στρατοπέδου κτίριο υπήρχε ανυψωμένος ένας Σταυρός. Εξηγήθηκαν απ’ τους κατοίκους ότι τίποτε δεν ήταν μεμπτό στην προκειμένη περίπτωση καθώς εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια το στρατόπεδο είχε αγοραστεί απ’ την Εκκλησία και την κείμενη Ενορία των Σχωριάδων για να αξιοποιηθούν τα κτίσματα για κοινοτικές ανάγκες. Παρ όλα αυτά αφού έκαναν και άλλες διάφορες σκηνές στο κέντρο της περιοχής, την Πολύτσιανη, επανήλθαν εν κρυφώ και απομάκρυναν το Σταυρό ενώ τους είχε επαρκώς εξηγηθεί απ’ τους κατοίκους του χωριού ότι είχε τοποθετηθεί προκειμένου προστατευθούν τα κτίσματα από διάφορες φθορές και κυρίως τους κτηνοτρόφους ώστε να μην στεγάζουν τα ζώα τους εκεί.

Η περίπτωση δεν είναι μεμονωμένη. Άτομα που έχουν μια γενικότερη φροντίδα για το Μοναστήρι στην Πέπελη αντιμετώπισαν την ίδια σχεδόν κατάσταση με άλλα πρώην στρατιωτικά κτίρια που βρίσκονται πλησίον της Μονής και είχαν επίσης αγοραστεί ώστε να κατοχυρωθούν ως ιδιοκτησία της, εφόσον είχαν κτιστεί σε περιοχή που της ανήκει. Έδειξαν και στην περίπτωση αυτή ενοχλημένοι οι αξιωματικοί γιατί στους τοίχους των κτισμάτων υπήρχαν με μπογιά σημειωθεί σταυροί με τον ίδιο σκοπό ώστε να σηματοδοτούν την ιδιοκτησία και τα προστατεύουν απ’ τις κλοπές υλικών. Αναλόγως τους έχουν εντοπίσει να φωτογραφίζουν πρώην κτίσμα του ι. Κοιμητηριακού ναού του Αγίου Γεωργίου στη Γορατζή που το είχαν μετατρέψει σε μηχανουργείο του παρακείμενου στρατοπέδου καθώς και σε περιοχή πρώην στρατοπέδου στον Προφήτη Ηλία της Βόδριστας που επίσης αγοράστηκε από την Ενορία εκεί, εδώ και πολλά χρόνια.

Τρία στοιχεία προκύπτουν ξεκάθαρα: απ’ τη μία οι ένοπλες δυνάμεις της Αλβανικής Δημοκρατίας δείχνουν ενοχλημένες απ’ το σημείο του Σταυρού και ενώ δεν αποδεικνύεται σαφώς έκαναν πράξη αποξήλωσης του. Πιο σαφές είναι το γεγονός ότι δείχνουν και πάλι πρόθεση να επαναποκτήσουν στρατιωτικούς θύλακες εντός περιοχών της ΕΕΜ. Και τρίτο ενώ ξεκάθαρα φαίνεται ότι έχουν μετανιώσει που τα πούλησαν όλα αυτά τα κτίσματα σε κανονικές διαδικασίες αποποίησης δημόσιας περιουσίας, δεν δείχνουν καμιά μεταμέλεια ως μέλος πλέον του ΝΑΤΟ, για ζημιές που έχουν προκαλέσει σε διάφορους Ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια κυρίως. Αλλιώς πως έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Γορατζή αλλά και στη Βόδριστα και τους Βουλιαράτες;

tachydromos.org

Αναστάσιος: Ο Αρχιεπίσκοπος που ανέστησε την Ορθόδ...
Στην τελική ευθεία για τις αλβανικές εκλογές
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη