Βαρύτατες απώλειες για τα μεγάλα κόμματα

Μάχη για την πρώτη θέση στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές δίνουν τρία κόμματα - η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - όπως εκτιμά το Associated Press.

 

«Ενα exit poll που έγινε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι τρία κόμματα συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας, χωρίς να προηγείται ξεκάθαρα κάποιο και χωρίς να διασφαλίζει κανένα τις ψήφους για αυτοδύναμη κυβέρνηση», ανέφερε το πρακτορείο σε τηλεγράφημα που απέστειλε λίγο μετά την ανακοίνωσή του στις 7μμ.

 

Επίσης, ιδιαίτερης αναφοράς τυγχάνει και η Χρυσή Αυγή «η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό από 6 έως 8%, πολύ πάνω από το όριο εισόδου του 3%».

 

Τα δύο μεγάλα κόμματα που υποστήριξαν το Μνημόνιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου θα υποστούν βαρύτατες απώλειες μετά το πέρας των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με exit poll που διενεργήθηκε από την Kapa Research για το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα To Βήμα.

 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει μόλις το 16-19% της ψήφου, αποτυγχάνοντας να αγγίξει το 20% που θεωρούνταν προεκλογικά δεδομένο.

 

Απογοητευτική χαρακτηρίζεται και η επίδοση του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει το 15-18% των ψηφοφόρων, κατατασσόμενο στη δεύτερη θέση, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε άλλα κόμματα.

 

Δραματικές απώλειες καταγράφουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

 

Τα exit poll τοποθετούν την Νέα Δημοκρατία στο 17 - 20%, ενώ το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται δεύτερο αφήνοντας στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ.

 

Το BBC κάνει ιδαίτερη μνεία στην «νεοναζιστική Χρυσή Αυγή», λέγοντας ότι ενδέχεται να μπει στη Βουλή για πρώτη φορά, εάν η πρόβλεψη του exit poll που της δίνει το 6-8% των ψήφων επαληθευτεί.

 

Η ικανότητα της όποιας νέας κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας θα είναι κρίσιμο για να συνεχίσει η Ελλάδα να δέχεται τα πακέτα βοήθειας από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια μπορεί να εγείρει νέα ερωτηματικά για την θέση της χώρας στην ευρωζώνη, αναφέρει το δίκτυο.

 

Πλήθος ξένων δημοσιογράφων στην Αθήνα

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ αποτυπώνεται και στο πλήθος των ανταποκριτών που έσπευσαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

 

Περισσότεροι από 370 ξένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί καλύπτουν τις εκλογές του 2012 στη χώρα μας, αριθμός – ρεκόρ, με συνεχείς ανταποκρίσεις.

 

Εκτός από τους 69 μόνιμους ανταποκριτές στην Αθήνα και 143 τεχνικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως τηλεοπτικά κανάλια, πρακτορεία και εφημερίδες έχουν στείλει στη χώρα μας επιπλέον διακόσιους δημοσιογράφους και τεχνικούς.

 

Για πρώτη φορά μάλιστα οι ξένοι απεσταλμένοι των ΜΜΕ από όλο των κόσμο είναι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους Έλληνες δημοσιογράφους και τεχνικούς που ανέρχονται συνολικά στους 224.

Η μεγαλύτερη δημοσιογραφική αποστολή είναι αυτή της Γερμανίας που καταγράφει 38 μέλη, η Ιταλία έρχεται δεύτερη με 36 απεσταλμένους, «ισοψηφούν» η Γαλλία και η Αγγλία με 28 απεσταλμένους, η Τουρκία με 25 δημοσιογράφους και τεχνικούς, ενώ η Ιαπωνία 24. Παρατηρητές όμως έχουν έρθει από το Μεξικό, την Βραζιλία, την Κούβα, την Κολομβία, την Ουρουγουάη, αλλά και το Καζακστάν, τη Γεωργία, την Εσθονία...

 

Έκπληξη επίσης προκαλεί στους ανταποκριτές το πολύπλοκο του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως η είσοδος πολλών μικρών κομμάτων στη Βουλή ή ο αποκλεισμός τους αποδυναμώνει ή ενισχύει σχήματα συνεργασίας.

 

Απ' το Έθνος

Αποτελέσματα εκλογών 11μμ
Έμβλημα δήμου Χιμάρας, μέρος Γ (φωτογραφίες)
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click