Κατά την έναρξη αυτού του έτους των εκλογών - που πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλία και πρόκειται να διεξαχθούν στη Βρετανία, τον Ιούνιο, και στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο - το ενδεχόμενο η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων μελών του κοινοβουλίου της Αλβανίας να κινήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας θεωρούταν απίθανο.
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στην όμορη χώρα εξαιτίας της άρνησης της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στα μέσα του επόμενου μήνα, είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή υψηλόβαθμων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης. Με στόχο το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα απαιτούσαν τη σύσταση τεχνοκρατικής κυβέρνησης και την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αιτήματα που, φυσικά, δεν έγιναν δεκτά.
Αλλά, τελικά, οι εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, κανονικά. Όχι, όμως, στις 18 Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά, αλλά στις 25 Ιουνίου. «Τα πάντα άλλαξαν και αυτό που θεωρούταν αδιανόητο πριν από μήνες τώρα αποτελεί πραγματικότητα. Από αύριο θ’ αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για να προσφέρουμε στους Αλβανούς ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές», δήλωσε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε, κάτω από έντονες διεθνείς πιέσεις, με τον σοσιαλιστή αλβανό πρωθυπουργό.
Πέρα από τη μετάθεση των εκλογών προβλέπεται επίσης ο διορισμός εκπροσώπων της αντιπολίτευσης σε νευραλγικές - όσον αφορά τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης - θέσεις αλλά όχι και η παραίτηση του Έντι Ράμα. Συμπεριλαμβάνεται επίσης αναφορά για την έναρξη των εργασιών με στόχο το σχηματισμό κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα προβούν σε ενδελεχείς ελέγχους όσον αφορά την ακεραιότητα και τα πεπραγμένα των δικαστών και των εισαγγελέων της χώρας – ενέργεια που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού πακέτου, την υιοθέτηση και την εφαρμογή του οποίου επιδιώκει η ΕΕ.
Το διακύβευμα των εκλογών είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τους ίδιους τους Αλβανούς όσο και για τα κράτη των Βαλκανίων στο σύνολό τους αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιδιώκοντας την παραμονή του στην εξουσία ο Ράμα επέλεξε να αξιοποιήσει το εθνικιστικό χαρτί της Μεγάλης Αλβανίας, λαμβάνοντας ελάχιστα υπόψη τις επιπτώσεις της ενέργειάς του για την ευρύτερη περιοχή. Τα Σκόπια κατηγορούν τα Τίρανα ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ και υποδαυλίζουν τις εθνοτικές εντάσεις, ενθαρρύνοντας την αλβανική μειονότητα να εγείρει νέες απαιτήσεις, την ώρα που οι αναφορές στην ιδέα μιας Αλβανίας στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται το Κόσσοβο και οι αλβανικές περιοχές των Σκοπίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα κρίση στην περιοχή με ανυπολόγιστες διαστάσεις. Εάν οι μνείες στη Μεγάλη Αλβανία συνεχιστούν, τότε δεν αποκλείεται να αρχίσουν και οι αναφορές σε μια Μεγάλη Σερβία και σε μια Μεγάλη Κροατία.
Όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, η εκτεταμένη διαφθορά μοιάζει να είναι δευτερεύουσας σημασίας αν σκεφτεί κανείς ότι τα έσοδα των καρτέλ των ναρκωτικών εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 1/2 του ΑΕΠ της χώρας. Και καθώς η διεφθαρμένη, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, κυβέρνηση Ράμα δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις 300.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες είχε δεσμευτεί, για πάρα πολλούς Αλβανούς η ενασχόληση με την καλλιέργεια κάνναβης, κυρίως, και το εμπόριο ναρκωτικών, γενικότερα, αποτελεί την μοναδική εναλλακτική επιλογή.
Αλλά οι χθεσινές εξελίξεις είναι εξαιρετικής συμμαχίας και για την οργανωμένη ελληνική μειονότητα της Αλβανίας καθώς έως και την επίλυση της κρίσης κινδύνευε για πρώτη φορά από την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα και έπειτα να μην εκπροσωπηθεί στη νέα αλβανική βουλή, ενδεχόμενο που θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα, όσον αφορά την ικανότητα της ομογένειας να συμμετέχει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Πριν από τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το ιστορικό αλλά αποδυναμωμένο Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) - με έναν βουλευτή, τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε, γνωστό για τις έντονες αντιπαραθέσεις του με τον Ράμα - είχε συμπαραταχθεί με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι θα απόσχει από την εκλογική διαδικασία. Το Μέγκα – το δεύτερο, μικρότερο, κόμμα της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία – ήλπιζε σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές του Ράμα. Τώρα όλα, όμως, δείχνουν πως οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά, παρά τις επικίνδυνες εντάσεις και την όποια καθυστέρηση.
TO BHMA
Σχόλια