Τα προβλήματα εγγραφής ακίνητης περιουσίας στην Χιμάρα

Οι βασικότεροι νόμοι μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία από το κράτος στους πολίτες είναι οι εξής:


Η Χιμάρα1- Πρώτος και ποιο γνωστός  είναι ο περίφημος νόμος αρ. 7501 ημ. 19/7/1991.  Αυτός  που μοίρασε την καλλιεργήσιμη γη στις αγροτικές περιοχές, σε όλους τους πολίτες ισότιμα ανά κεφαλή.

 

2 – Και οι νόμοι αρ. 7698 ημ. 15/04/1993 και  αρ.  9235 ημ. 29/07/2004 Που προβλέπουν την επιστροφή των περιουσιών στους πρώην ιδιοκτήτες μετά από αίτηση τους.

 

Στη  Χειμαρα η εφαρμογή αυτών των νόμων φέρνουν σε ρήξη, από την μια τους νόμιμους πρώην ιδιοκτήτες που ζητούν την εγγραφή των περιουσιών βάση του νόμου επιστροφής, και από την άλλη αυτούς που εγκαταστάθηκαν αργότερα στη Χειμαρα (μέχρι το 1991) και ωφελήθηκαν από τον νόμο 7501.

 

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των Χιμαρέων δεν δέχεται την εφαρμογή του νομού 7501.

Το πρόγραμμα του ΟΑΣΕ, που χρηματοδοτείται από τρεις  χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ( Ελλάδα, Ελβετία και Τσεχία) , σταμάτησε για αδιευκρίνιστους λόγους .  Αυτό το πρόγραμμα θα ολοκλήρωνε την εγγραφή της  ακίνητης περιουσίας και στην Χειμαρα με πλήρη διαφάνεια. Ο  τρόπος  εγγραφής θα ήταν βάση της απόφασης των ιδίων των Χειμαραιων . Το πρόγραμμα όμως δυστυχώς σταμάτησε αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταγραφής  κτισμάτων . Η  παρακάτω πινάκες αναφέρονται σ’αυτήν την καταγραφή,  που σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΕ έπρεπε να είχαν ήδη τοιχοκολληθεί  σε προσβάσιμα σημεία από τους πολίτες τον Ιούλιο του 2011.

 

 

Διευκρινίζω ότι το πρόγραμμα του ΟΑΣΕ θα ολοκλήρωνε το μηχανικό σκέλος  της εγγραφείς, το νομικό θα λύνονταν δικαστικά.  Στης περιπτώσεις που για την ίδια περιουσία δήλωναν  κατοχή ο πρώην ιδιοκτήτης και  ο ιδιοκτήτης με τον νόμο 7501, αυτή η περιουσία θα σημειώνονταν προβληματική και για την λύση του θα την περνούσαν για να δικαστή.

 

Στης 18.4.2012 ψηφίστηκε στη βουλή η τροποποίηση  του  νόμου αρ. 9948 ημ. 7.7.2008 “Για την επανεξέταση της νομικής εγκυρότητας των τίτλων ιδιοκτησίας στην  γεωργική γη”. Με την τροποποίηση αυτή, καλείτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρει λύσεις και να δώσει τίτλους ιδιοκτησίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν ήδη πάρει. Ενώ όλη η διαδικασία ζητείτε να έχει τελειώσει μέχρι τις 31.12.2013

 

Ευνοϊκές για την λύση του προβλήματος και της Χειμαρας  ακούγονται η δηλώσεις του  Υπουργού Καινοτομίας και επικεφαλής της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Γη ,  Genc Pollo στης 16.3.2012. Ο Υπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι σύντομα μετά την ψήφιση του νόμου στην Βουλή, θα ανακοινωθούν και  οι οδηγίες  για την εφαρμογή των τροποποιήσεων του νόμου     .....Njoftim për shtyp.....Ministri për Inovacionin dhe TIK z. Genc Pollo, i cili është njëkohësisht Kryetar i Komisionit Qeveritar të Tokës mbajti sot një konferencë për shtyp, pas miratimit në mbledhjen e fundit Këshillit të Ministrave të projektligjit “Për disa shtesa dhe ndryshime në ligjin nr. 9948, datë 7.7.2008 “Për shqyrtimin e vlefshmërisë ligjore të krijimit të titujve të pronësisë mbi tokën bujqësore”.Gjatë konferencës për shtyp Ministri Pollo tha: “Sot para jush po dal si Kryetar i Komisionit Qeveritar të Tokës, për t’ju njoftuar se Qeveria miratoi një projektligj, i cili synon të formalizojë pronësinë në komuna, në tokat e bujqësore, kryesisht në ato kodrinore e malore, ku për një arsye apo një tjetër, 20 vitet e fundit, toka është ndarë, por tapitë nuk janë lëshuar. Në disa raste kjo tokë është ndarë edhe në parimin e tokës së babës. Projektligji synon që pronarëve tu lëshohen titujt e pronësisë dhe për këtë proces përgjegjës do të jenë kryetarët e këshillave të komunave. Ky proces, dhe zbatimi rigoroz i procedurave të tij, do të monitorohet nga komisionet vendore për verifikimin e titujve të pronësisë pranë prefekturave dhe nga Drejtoritë e Administrimit dhe Mbrojtjes së Tokës, pranë Këshillit të Qarkut dhe përfundimisht titujt e pronësisë do të regjistrohen në ZRPP. Përjashtohen nga ky proces tokat në proces gjyqësor, apo në proces legalizimi, si dhe ato për të cilat janë lëshuar tapi dhe janë regjistruar në ZRPP.

 

 

Για την εγγραφή της ακίνητης περιουσίας των πολιτών της Χειμάρας υπάρχει λύση ?

Υπάρχουν δυο τρόποι για την λύση του προβλήματος.

-Ο πρώτος είναι μέσο Δημαρχείου Χειμάρας

-Ο δεύτερος η ιδιωτική πρωτοβουλία των πολιτών

1- Για τον πρώτο τρόπο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τις Δημοτικές αρχές , Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο, που μέχρι της 31.12. 2013 πρέπει να ολοκληρώσουν όλη την διαδικασία εγγραφείς περιουσιών. Το Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχος πρέπει να απαιτήσει δυναμικά από τον Υπουργό Pollo την λύσει του νομικού κολλήματος που εξακολουθεί να υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Όπως η περίπτωση  της Χειμάρας, όπου η πλειοψηφία των πολιτών απαιτεί την εγγραφή περιουσιών σύμφωνα με  της περιούσιες που κληρονομήσαν από τους πρόγονους τους και όχι με τον νόμο 7501,  υπάρχουν αρκετές τέτοιες περίπτωσης και στα χωριά  της βοριάς  Αλβανίας.

2- Ο δεύτερος τρόπος είναι  η διεκδίκηση της εγγραφής περιουσίας από τον πολίτη  νομικά. Για το σπίτι του και το οικόπεδο ( κήπος) γύρο από το σπίτι, ο πολίτις διεκδικεί την εγγράφει ως περιουσία του με δυο τρόπους,

-  Με τον νόμο επιστροφής περιουσίας εάν έχει τα απαιτούμενα  παλιά χαρτιά ιδιοκτησίας. Αυτός ο νόμος επέτρεπε τις αιτήσεις μέχρι στης 31.12.2008, μετά αυτής της ημερομηνίας χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου για να αποδοχή της.

– Δικαστικά, βάση του  αστικού  δικαίου που ευνοεί την νομιμοποίηση  κατοχής της περιουσίας (μόνον για το σπίτι και κήπο γύρο από το σπίτι)

Η εγγραφή της καλλιεργήσιμης γης δεν μπορεί να γίνει με τους δυο αυτούς νόμους. Δικαστικά δίνουν προτεραιότητα στον κάτοχο των χαρτιών που δόθηκαν από το νόμο 7501(ταπι)

 

Οι παρακάτω πινάκες  αναφέρονται στην καταγραφή κτισμάτων Χιμάρας απο το πρόγραμμα του ΟΑΣΕ.


{module scribd-oase}


Ο κ. Ηλίας Θανάσης

 

 

 

Ηλίας Θανάσης, δικηγόρος

Τηλέφωνο:  0030 6977387232 - 00355 684041591
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μειωμένες οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click