Αντισυνταγματικές πολεοδομικές νομοθετικές αλλαγές από την κυβέρνηση Ράμα

Αντισυνταγματικές πολεοδομικές νομοθετικές αλλαγές από την κυβέρνηση Ράμα

Το αλβανικό Υπουργείο Πολεοδομικής Ανάπτυξης ετοιμάζει νομοθετικές αλλαγές του υπάρχοντα νόμου "Για την πολεοδομική ανάπτυξη και σχεδιασμό" κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και τριβές εντός του συνασπισμού της κυβέρνησης Ράμα. Το θέμα ήρθε στην δημοσιότητα με αφορμή την άρνηση του υπουργείου δικαιοσύνης να δώσει την έγκριση του στην σχετική νομοθετική αλλαγή που παρουσίασε η Υπουργός Englantina Gjermeni (η οποία τυχαίνει να είναι και ξαδέρφη του Έντι Ράμα).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ελέγχεται από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το LSI, απάντησε αρνητικά στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ράμα, με την παρακάτω αιτιολογία:

"Αποτελεί νομικό, λογικό και δημοκρατικό non sense, που προσκρούουν όχι μόνο την τοπική αυτονομία αλλά και συνταγματικές αρχές."

Οι νομοθετικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση Ράμα, μέσω του Υπουργείου Πολεοδομικής Ανάπτυξης, θα αφαιρέσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο το δικαίωμα απόρριψης, αίτησης επανασχεδιασμού ή ανασκόπησης των τοπικών σχεδίων πολεοδομικής ανάπτυξης που έχει συντάξει και εγκρίνει το εκάστοτε Δημαρχείο.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη διαδικασία ενημέρωσης και έγκρισης από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ακολουθηθεί και στο Δήμο Χιμάρας όπου τα νέα σχέδια ανάπτυξης που έχει ετοιμάσει ο δήμος για την πόλη της Χιμάρας, χωρίς να συμβουλευτεί την τοπική κοινότητα που επηρεάζετε από αυτά, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συγκρούσεις που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί. Η πρώτη αντίδραση από την Χιμάρα, ήρθε από την συμμαχία των τοπικών οργανώσεων για την Προστασία τον Παράκτιων Περιουσιών, η οποία μέσω της επίσημης σελίδας της αναφέρθηκε σε παράνομες και αντισυνταγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που:

"δίνουν την δυνατότητα σε δημάρχους που έχουν μετατραπεί σε όργανα ολιγαρχών και της μαφίας των κτημάτων, να αποφασίσουν για τις τύχες των σπιτιών και των περιουσιών του λαού. "

O Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου