Νέα νομοσχέδια για τις περιούσιες στην Αλβανία

Ο νόμος αρ. 10 418, με ημερομηνία 21.4.2011 «Νομιμοποίηση των Κεφαλαίων και συγχώρεσης του τμήματος φορολογικών & τελωνειακών χρεών»  ευνοεί αυτούς που θέλουν να κάνουν μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας . Ευνοεί  γιατί ο φόρος μεταβίβασης  είναι  1 % αντί 10 % που ήταν πριν αυτού του νόμου. Αυτός ο νόμος όριζε σε ισχύει μέχρι την 31.12.2011, μετά δόθηκε παράταση  μέχρι στης 31.3.2012 και  η τρίτη παράταση δόθηκε μόνον για της κατοικίες,  μέχρι στης  31.8.2012. Μετά της 31/8/2012 ο φόρος μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας  το πιθανότερο να είναι 10%.

Στiς  28.1.2012 το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών,  ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία του υποθηκοφυλακείου.

 

Ποια θα είναι η πλήρης διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού ιδιοκτησίας ?

 

1. Η εγγραφή των ακινήτων θα γίνετε στο υποθηκοφυλακείο όταν ο πολίτης θα έχει  στην κατοχή του έναν τίτλο ιδιοκτησίας, συμβολαιογραφική πράξη, δικαστική απόφαση ή διοικητική πράξη. Στους πολίτες  θα δοθεί   ένας κωδικός, ο αριθμός pin,  κατά τη στιγμή της αίτησης του στο υποθηκοφυλακείο, που θα χρησιμεύσει για την ηλεκτρονική πρόσβαση του στο υποθηκοφυλακείο , μόνο για την συγκεκριμένη περιουσία , για να παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας εγγραφής  ανά πάσα στιγμή. Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας θα σταλθεί  στο σπίτι, η όπου δηλωθεί κατοικία, από την ταχυδρομική υπηρεσία.

2. Ενώ στις περιπτώσεις των μεταβιβάσεων των περιουσιών , δηλαδή οι πωλήσεις που θα προκύψουν αργότερα, ο πολίτες δεν χρειάζεται να πάνε στο υποθηκοφυλακείο, η μεταβιβάσεις περιουσιών θα εκτελούνται από συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος τελειώνει την διαδικασία μεταβιβάσεις όταν ο αγοραστής παίρνει από αυτόν τον τίτλο ιδιοκτησίας. Στης 1.3.2012 ξεκίνησε αυτή η διαδικασία για την Περιφέρεια Τιράνων, για της υπόλοιπες 11 περιφέρειες στης 31.12.2012.

3. Πρόστιμο για τις καθυστερήσεις

Μετά από μια συμβολαιογραφική πράξη, δικαστική απόφαση ή διοικητική πράξη που κάνει τον πολίτη ιδιοκτήτη, υποχρεωτικά εντος 30 ημερών  πρέπει να κάνει την αίτηση για εγγραφή της ιδιοκτησίας στο υποθηκοφυλακείο

Η καθυστερήσει   τιμωρείτε με  πρόστιμο. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι εάν μια αίτηση   υποβάλλεται μετά από  30 ημέρες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της,  για κάθε ημέρα καθυστέρησης ο πολίτης τιμωρείτε με πρόστιμο 10 % του τέλους ταξινόμησης ( περίπου 3 εύρο), αλλά όχι περισσότερο από 300.000 λεκ στο σύνολο ( περίπου 2.150 εύρο).

4. Πρόστιμο  στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας

Το νομοσχέδιο που πρότεινε το Υπουργείο Δικαιοσύνης  προβλέπει πρόστιμο στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας  στο υποθηκοφυλακείο, από τον πολίτη . Για οποιοδήποτε αδίκημα (ψευδών δηλώσεων ) που δεν αποτελεί  ποινικό αδίκημα, τα γραφεία υποθηκοφυλακείου θα τιμωρούν με πρόστιμο, τα οποία κυμαίνονται 5.000 έως 50.000 λεκ ( περίπου 35 μέχρι 350 εύρο )

5. Αποζημίωση των πολιτών , σε περιπτώσεις  λαθών από το υποθηκοφυλακείο κατά την εγγραφή του ακινήτου

Τα γραφεία υποθηκοφυλακείου  για πρώτη φορά θα  αποζημιώνει  τους πολίτες, σε περιπτώσεις όπου θα κάνουν  λάθη  κατά την εγγραφή του ακινήτου.

Με την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων του  υποθηκοφυλακείου η πιθανότητες λάθους είναι ελάχιστες και η πιθανότητα επικάλυψης των περιουσιών μηδενική.  Τονίζω ότι μέχρι σήμερα είναι αρκετές η περίπτωσης επικάλυψης  περιουσιών προκαλώντας ζημιές και ατελείωτες δικαστικές περιπέτειες στους πολίτες

 

Ηλίας Θανάσης

 

Ο κ. Ηλίας Θανάσης είναι νομικός, ζει και εργάζεται στους Αγίους Σαράντα και ειδικεύεται στα περιουσιακά. Σε λίγες μέρες θα γράψει ένα νέο άρθρο σχετικά με το περιουσιακό καθεστώς στην Χιμάρα, τον 7501 καθώς και τις πρόσφατες αλλαγές στην νομοθεσία.

Συνέντευξη του Πρέσβη επί τιμής κ. Μαλλιά στο Β. Ή...
Οι κατεδαφίσεις στην Χιμάρα στην GSH
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη