Αλβανοί διεκδικούν με φιρμάνια-μαϊμού περιουσίες Ελλήνων

Αλβανοί διεκδικούν με φιρμάνια-μαϊμού περιουσίες Ελλήνων

Στο χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινίκης απαίτησαν από κτηνοτρόφους της περιοχής να… γκρεμίσουν τα μαντριά από μία πλαγιά, ενώ στην Αρδάσοβα του ίδιου δήμου δύο ή τρεις «απόγονοι» του ίδιου αγά φιλονικούν για μια συγκεκριμένη έκταση.

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι «ιδιοκτήτες» μεγάλων εκτάσεων και διεκδικούν περιοχές από τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους.

Το προεδρείο της οργάνωσης όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», επισκέφθηκε πρόσφατα το χωριό Αρδάσοβα και συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι καλούνται το τελευταίο διάστημα από δήθεν απογόνους του «Αγά Τσίνι» να πληρώνουν ενοίκιο για τους ελαιώνες τους. Οι συγκεκριμένοι ελαιώνες, όπως και αρκετά βοσκοτόπια, είναι κοινοτικές εκτάσεις και οι ελληνικής καταγωγής αγρότες και κτηνοτρόφοι τα έχουν νοικιάσει για 10, 20 ή ακόμη και 99 χρόνια από το κράτος. «Η ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία είναι όμηρος όχι μόνο της διαφθοράς που μαστίζει όλη τη χώρα, αλλά και εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να την απογυμνώσουν περιουσιακά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τα μέλη της οποίας έστειλαν πολυσέλιδη έκθεση με πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τη χρησιμοποίησε και στην πρόσφατη συζήτηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

«Οι διεκδικούμενες εκτάσεις αφορούν κυρίως τους Δήμους Φοινίκης, Δρόπολης και Χειμάρρας. Οι ομογενείς φοβούνται ότι θα χάσουν τις εκτάσεις, τις οποίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκμεταλλεύονται» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λεωνίδας Παππάς.

Η οικογένεια Γένη έχει χτίσει το σπίτι της πάνω από το πρατήριο υγρών καυσίμων που έχει στο χωριό Αρδάσοβα. Πρόσφατα τους επισκέφθηκαν απόγονοι ενός «αγά» και με… γενναιοδωρία τους είπαν ότι δεν θα το γκρεμίσουν, ζήτησαν ωστόσο ανταλλάγματα. Ειδικά για την Αρδάσοβα, όπου είναι και οι περισσότερες διεκδικούμενες εκτάσεις, έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον των «αγάδων» και ο Δήμος Φοινίκης.

Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, σύμφωνα με την εφημερίδα και σε αρκετές έχει αποδειχθεί η πλαστότητα των εγγράφων. Εχει τύχει να εμφανιστούν στο δικαστήριο δύο ή ακόμη και τρεις διεκδικητές της ίδιας έκτασης, ενώ σε άλλη περίπτωση το αρχικό έγγραφο έλεγε για 100 στρ. και ο διεκδικητής πρόσθεσε δύο μηδενικά, μετατρέποντάς τα σε 10.000 στρ.

Οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι πολλών χωριών δέχτηκαν επισκέψεις αγνώστων που συστήθηκαν ως απόγονοι «αγάδων» και τους είπαν ότι μπορούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους ή τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων τους, αρκεί να πληρώνουν σε εκείνους ενοίκιο.

Απόγονοι ενός «αγά» διεκδίκησαν και πήραν σύμφωνα με την εφημερίδα, 1.200 στρ. σε μια πλαγιά κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας στο Κώσταρι του Δήμου Φοινίκης, ενώ ζητούν άλλα τόσα. Εμφάνισαν έγγραφα με ημερομηνία 1937, αλλά ειδικός γραφολόγος διαπίστωσε ότι τα χαρτιά γράφτηκαν σε γραφομηχανή που πρωτοκυκλοφόρησε το 1965, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν γίνει μέχρι σήμερα 70 (!) δίκες.

Πηγή: Protothema.gr

Στην Ελλάδα προσβλέπουν για καλύτερες μέρες το 201...
Βιβλιοπαρουσίαση: Οράματα και Χίμαιρες, διαδρομές ...
 
  1. Σχόλια (7)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (7)

This comment was minimized by the moderator on the site

Είσαι ψεύτης και κοπρολάγνος, το στόμα σου βρωμάει όπως και η ψυχή σου σιχαμένε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Βρίζεις
Δεν λες επιχειρήματα,απλά βρίζεις. :p
Ολόκληρη κυβέρνηση Καραμανλή είχε πέσει από χρυσόβουλα και φιρμάνια.(μπλεγμένος ήταν ο Ρουσόπουλος και ο Εφραίμ) Πλαστογραφιες και Άγιος ο Θεός.
Σε τρομάζουν οί μορφωμένοι αλβανοί κύριε Αλί?
Ελλάς ελλήνων χριστιανών
Ελλάς ελληνω-αλβανών

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι αυτός ηλίθιος όπως επίσης είμαι κι εγώ εννοείται.
Κι εσύ δεν πας πίσω βέβαια, είσαι ό αρχηγός των ηλίθιων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι ηλίθιος. Δεν έγραωα εγώ το μήνυμα, χρησιμοποιεί το όνομα μου.

Υ.Γ.
Αν αμφιβάλεις για τα χρυσόβουλα, θα πρέπει να μάθεις ότι τα προνόμια των πατριαρχείων βασίζονται πάνω ακριβώς σε χρυσόβουλα και σε αυτοκρατορικά διατάγματα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είσαι ένας υποκινούμενος τυχοδιώκτης και ηλίθιοις ταυτόχρονα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είναι αλήθεια αυτά πού λέω κύριε Αλί ?
Στην Ελλάδα και μάλιστα στο Άγιο Όρος έχουν ακόμα οί μόνες γή με χρυσόβουλα και φιρμάνια.( παραχωρήσεις τού σουλτάνου)

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι συγκεκριμένοι ελαιώνες, όπως και αρκετά βοσκοτόπια, είναι κοινοτικές εκτάσεις και οι ελληνικής καταγωγής αγρότες και κτηνοτρόφοι τα έχουν νοικιάσει για 10, 20 ή ακόμη και 99 χρόνια από το κράτος.
ΆΡΑ ώς κοινοτικές, είναι απλώς αλβανική γή. Σήμερα νοικιασμένη από εμένα αύριο από εσένα.
Σίγουρα δεν συμφωνώ με τα τουρκικά φιρμάνια και χρυσόβουλα. Δεν θα ήθελα και στην Αλβανία να πουλούν και να αγοράζουν με φιρμάνια κατακτητή. Όπως δώρισε και πουλούσε ο "αγιος εφραίμ" την λίμνη τής Βιστωνίδας

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη