Σούρλας: Παράδοξες oι απόψεις του Ράμα για τους άταφους πεσόντες του 1940 - 41

Σούρλας: Παράδοξες oι απόψεις του Ράμα για τους άταφους πεσόντες του 1940 - 41

Εύλογα ερωτήματα και ιερή αγανάκτηση προκαλούν οι θέσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Παπαχελά υποστηρίζει ότι το θέμα των άταφων πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 στη Βόρειο Ήπειρο, έπρεπε να είχαμε αρχίσει να το συζητάμε και να το εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο διευθέτησης όλων των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες.

Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αν πρόκειται για άγνοια ή για αθέτηση των συμφωνηθέντων, όταν:

  • Τον Φεβρουάριο του 2009 υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα και για την αναζήτηση και τον ενταφιασμό των πεσόντων.
  • Το 2010 κυρώθηκε η Συμφωνία αυτή και από το αλβανικό Κοινοβούλιο.
  • Το 2012 συνεδρίασε η Μικτή Διακρατική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πριν από ένα μήνα-με καθυστέρηση βέβαια πέντε ετών – συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή και αποφάσισε τις επόμενες ενέργειες με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017.

Άραγε, τι περισσότερο θα είχαμε να συζητήσουμε, πλην της υποχρέωσης της αλβανικής πλευράς να φανεί συνεπής στα συμφωνηθέντα και μάλιστα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;

Προκαλεί ιερή αγανάκτηση η άποψη του κ. Ράμα ότι πρέπει να ενταχθεί στην διαπραγμάτευση ό,τι πιο ιερό υπάρχει, η ταφή των πεσόντων. Απαιτείται ευλάβεια, σεβασμός, ανθρωπιά για τα οστά των προσφιλών προσώπων και στην προκειμένη περίπτωση των μαχητών και υπερασπιστών της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Είναι αδιανόητο, να έχουν παρέλθει 75 χρόνια και να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σχεδόν στο σύνολό τους οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Είναι επώδυνο να μην μπορούν τα παιδιά των πεσόντων να πάρουν τα οστά των πατεράδων τους και να τα τοποθετήσουν στο Κοιμητήριο όπως το καθήκον επιβάλλει. Και τώρα έκπληκτοι να ακούν από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, ότι πρέπει να ενταχθεί η εκκρεμότητα αυτή στο «πακέτο των διαπραγματεύσεων».

Η νέα συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Αρμάντο Γκέζο...
Η Αλβανική βουλή στον αστερισμό της διαφθοράς
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη