Κοτζιάς: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επισημάνει στην Αλβανία την υποχρέωση προστασίας των περιουσιών της ΕΕΜ»

Κοτζιάς: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επισημάνει στην Αλβανία την υποχρέωση προστασίας των περιουσιών της ΕΕΜ»

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή "Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου" της Μαρίας Νικόλτσιου στον Alpha 98,9. Ερωτηθείς σχετικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο πακέτο των συνομιλιών για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας πριν από την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθούν οι Αλβανοί περισσότερο και καλύτερα στο επόμενο διάστημα στις απαιτήσεις της ενταξιακής τους πορείας. Ειδικότερα για το θέμα της Χιμάρας είπε ότι οι κατεδαφίσεις δεν προχώρησαν ακόμη, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα Δεκεμβρίου, σχετικά με την Αλβανία να επισημαίνεται η υποχρέωσή της για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και αυτού που συνδέεται με τα ναρκωτικά, όπως και η ανάγκη δημοκρατικής και δικαστικής μεταρρύθμισης.

«Προσωπικά», όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «θέλω την Αλβανία στην ΕΕ», καθώς «μια πιο εκδημοκρατισμένη Αλβανία και με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα είναι και ένας καλός γείτονας».

Ο κ. Κοτζιάς, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρθηκε, επίσης, στο δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση το κόμμα των Τσάμηδων, το οποίο «έχει επιστρέψει σε ακραίους εθνικισμούς και σε μεγάλες μυθολογίες».

«Οι γείτονες λένε λόγια» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτά τα λόγια τα επαναλαμβάνανε και στο παρελθόν, αλλά υπήρχαν υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς. Εγώ δεν θέλω να ανοίξω δημόσια συζήτηση- το είπα και στη Βουλή- αλλά όταν λένε ότι για πρώτη φορά οι Τσάμηδες έβαλαν ζήτημα, υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες έχουν συμφωνήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα στο παρελθόν. Λένε ψέματα. Απλώς στην Ελλάδα λησμονούν γρήγορα και πάνω σε αυτό στηρίζονται οι επιθετικότητες κάποιων πολιτικών» τόνισε. Θα θυμίσω απλώς ότι το 1991-92 και το 95 γίνανε συμβιβασμοί όχι σωστοί. Εμείς δεν έχουμε κάνει κανέναν συμβιβασμό που να στρέφεται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και Πολιτείας».

Δείτε βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ALPHA όπου προβλήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Κοτιζά στο 17:45

Αλέξανδρος Μαλλιάς: Με τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπο...
Ντούλες: «Ο Ράμα ποντάρει στον εθνικισμό και στον ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη