Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ: Διπλωματική ήττα με την Αλβανία-Χωρίς τις ελληνικές θέσεις η έκθεσις της Κομμισσιόν

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ: Διπλωματική ήττα με την Αλβανία-Χωρίς τις ελληνικές θέσεις η έκθεσις της Κομμισσιόν

Ανησυχητική εξέλιξις με την Αλβανία-Καμμία αναφορά από την Ευρώπη στην μειονότητα

ΦΤΑΙΝΕ άραγε οι υπηρεσίες της Κομμισσιόν για το γεγονός ότι τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητος στην Βόρειο Ήπειρο «ξεχάσθηκαν» κατά την σύνταξη της εκθέσεως προόδου για την Αλβανία; Η μήπως δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωσις από ελληνικής πλευράς; Και στην μία και στην άλλη περίπτωση, το γεγονός είναι εξαιρετικώς ανησυχητικό.

Πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ σοβαρά αν οι εταίροι μας δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις επισημάνσεις μας και αφήνουν την Αλβανία να βαδίζει στην ενταξιακή της πορεία, παραβλέποντας τις αυθαιρεσίες της, αλλά και τις εις βάρος μας διεκδικήσεις.

Πρέπει όμως να ανησυχήσουμε ακόμη περισσότερο αν οι διπλωματικές μας υπηρεσίες ολιγώρησαν στο να προβάλουν τις εθνικές θέσεις και να τις αναδείξουν, κατά τρόπον ώστε να περιληφθούν στις επισημάνσεις ως προς τις προόδους που έχει κάνει η Αλβανία.

Ήδη η ελληνική μειονότης αντιμετωπίζει μια κλιμακουμένη αυθαιρεσία με τις προσπάθειες για αρπαγή των περιουσιών τους στην Χειμάρρα. Κάτι που διεφαίνετο ήδη από τις περυσινές δημοτικές εκλογές. Ακολουθεί η προσπάθεια φιμώσεως, δια της αφαιρέσεως του δικαιώματος ψήφου από όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Κάτι που είχε γίνει σαφές από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε σοβαρές παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με το οποίο πρέπει η Αλβανία να ευθυγραμμισθεί. Και όμως, η Έκθεσις της Κομμισσιόν τις αγνοεί και τις δύο. Το ερώτημα είναι οξύ και άμεσο. Και απευθύνεται προς το Υπουργείο Εξωτερικών: Τι προτίθεται να πράξει, πριν το προλάβουν και άλλες εξελίξεις;

Διπλωματική ήττα με την Αλβανία-Χωρίς τις ελληνικές θέσεις η έκθεσις της Κομμισσιόν

ΑΡΚΕΤΑ θετική για την Αλβανία είναι η τελευταία έκθεσις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της γείτονος χώρας όσον αφορά στην ευθυγράμμισή της προς τους κανόνες της ΕΕ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι καθημερινώς καταγγέλλονται οι αυθαιρεσίες εις βάρος της ελληνικής μειονότητος, στις οποίες η έκθεσις δεν κάνει την παραμικρή αναφορά.

Μάλιστα, στο κεφάλαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται ότι το νομικό πλαίσιο της Αλβανίας είναι σε γενικές γραμμές συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς η χώρα έχει επικυρώσει τις περισσότερες διεθνείς συμβάσεις που αφορούν στην προστασία τους. Για δε την ελευθερία εκφράσεως, η έκθεσις διαπιστώνει μετρία προετοιμασία, καθώς η νομοθεσία υπάρχει, αλλά απαιτείται η καλύτερη εφαρμογή της.

Την στιγμή όμως κατά την οποία σπίτια Ελλήνων Βορειοηπειρωτών απαλλοτριώνονται και απειλούνται με κατεδάφιση, η Ευρώπη συνιστά βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως των Ρομά και των Αιγυπτίων, καθώς και προσπάθειες για την παρακολούθηση περιστατικών διακρίσεων εις βάρος τους.

Όσο για τις διεθνείς σχέσεις της Αλβανίας, παραγνωρίζοντας όλα τα προβλήματα που δημιουργούν τα Τίρανα προς την Ελλάδα, η έκθεσις αναφέρει: Η Αλβανία συνεχίζει να έχει μία εποικοδομητική στάση στην περιφερειακή συνεργασία και διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, συμφώνως προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει δια του Συμφώνου Σταθεροποιήσεως και Συνεργασίας.

Η υιοθέτησις των θέσεων αυτών, σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιολογείται ως ήττα της ελληνικής διπλωματίας, καθώς στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά σε κανένα από τα υφιστάμενα ζητήματα τα οποία η Αλβανία έχει δημιουργήσει. Ενδεικτικώς αναφέρουμε την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, και την ανακίνηση του τσαμικού ζητήματος που γίνεται υπό τις ευλογίες της κυβερνήσεως των Τιράνων.

Η ήττα αυτή γίνεται πλέον προφανής στην παράγραφο που αναφέρεται ευθέως στις σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας: «Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν γενικώς θετικές, με συχνή ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου. Η συνεργασία για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προσφάτως βελτιώθηκε ιδιαιτέρως σε επιχειρησιακό επίπεδο. για την αντιμετώπιση της κρίσεως σε τριμερές επίπεδο. με συναντήσεις με την Ιταλία και την Ελλάδα. Επ’ ευκαιρία της 25ης επετείου του Ελληνοαλβανικού Συμφώνου Φιλίας και της επισκέψεως του Έλληνος υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν την δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των σημαντικών διμερών ζητημάτων».

Ως γνωστόν, η Αλβανία τέτοια ζητήματα θεωρεί όλες της τις διεκδικήσεις (οριοθέτησις, τσαμικό κ.λπ.), όχι όμως και τα ζητήματα καταπιέσεως των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητος.

Φυτείες από χασίσια, δημόσια έργα και μια Αλβανία ...
Ο ελληνισμός της Β. Ηπείρου εκπέμπει SOS
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click