Έντι Ράμα: «Θεός φυλάξοι αν βγεί ο Τράμπ»

Έντι Ράμα: «Θεός φυλάξοι αν βγεί ο Τράμπ»

Οι απερίσκεπτες πράξεις του Αλβανού πρωθυπουργού έχουν και επιπτώσεις πέραν της γειτονιάς των Βαλκανίων. Ο Εντι Ράμα αφού κατάφερε να ανοίξει μέτωπο ενάντια σε Ελλάδα και Σερβία, επεκτάθηκε στην Αμερική και τώρα έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των δηλώσεων που είχε κάνει κατά του Ντόναλτν Τράμπ πριν τις αμερικάνικες εκλογές.

Η προτίμηση του Ράμα στην Χίλαρι θεωρούνταν δεδομένη εξαρχής. Η Χίλαρι ως σύζυγος του πρώην προέδρου της Αμερικής, Μπίλ Κλίντον, σχετίζεται με την ανεξαρτησία του Κοσόβου με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να την βλέπουν ως ηρωίδα. Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο, στους Αγίους Σαράντα στήθηκε προτομή της Χίλαρι Κλίντον ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης. Προτομή του Μπίλ Κλίντον υπάρχει στην Πρίστινα. Τα έξοδα ανέλαβε ο δήμος Αγ. Σαράντα του οποίου η δήμαρχος είναι απ' την παράταξη του Ράμα και η είδηση δημοσιεύθηκε σε Reuters και New York Times.


Η προτομή της Χίλαρι Κλίντον στους Αγίους Σαράντα

Στο στρατόπεδο της Χίλαρι ήταν και ο μέντορας του Έντι Ράμα, Τζόρτζ Σόρος. Με αφορμή την σχέση Σόρος - Κλίντον, ο Τράμπ κατηγόρησε αρκετές φορές προεκλογικά την Κλίντον για "ύποπτα" email που διέρρευσαν στον ιστότοπο wikileaks το διάστημα που η ίδια ήταν Υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Σε ένα από αυτά τα email ο Τζόρτζ Σόρος προσπαθεί να πείσει την Χίλαρι Κλίντον, να προβεί σε ενέργειες ώστε να "αδειάσουν" τον τότε πρωθυπουργό Μπερίσα και εμμέσως παρουσιάζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ως ικανό ρυθμιστή της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα.

Όταν ο Ράμα βρέθηκε στην Αμερική τον Απρίλιο του 2016 δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη και θέλοντας να δείξει την προτίμησή του στην Χίλαρι Κλίντον, εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN όπου χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του CNN Richard Quest, τι θα γίνει εάν τελικά εκλεχθεί ο Τράμπ, ο Ράμα απαντά: «Θεός φυλάξοι, θα ζημιώσει την Αμερική και την δημοκρατική κοινότητα διότι στο τέλος θα αναγκαστεί να κάνει πράξη μέρος των όσων δεσμεύτηκε προεκλογικά και αυτό θα είναι καταστροφικό».

Οι δηλώσεις του κατάφεραν να ξαφνιάσουν τον δημοσιογράφο του CNN ο οποίος του είπε πως είναι αντιδεοντολογικό και καθόλου διπλωματικό ένας ηγέτης να παρεμβαίνει στις εκλογές άλλου κράτους βάλλοντας κατά υποψηφίου. Με τον Ράμα να απαντά πως δεν είναι ο μόνος που το έχει κάνει και υπάρχουν αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν πάρει θέση. Στην πραγματικότητα κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν πήρε ανοιχτά θέση πόσο μάλλον να εμφανιστεί σε κανάλι των ΗΠΑ και να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Ο πολιτικά απερίσκεπτος Ράμα δεν έλαβε υπόψιν για ακόμη μια φορά τις επιπτώσεις των πράξεων του στην περίπτωση που ο Τράμπ θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές.

Χθες με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ o κ. Ράμα σε συνέντευξη τύπου είπε:

«O Τράμπ εκλέχθηκε απο τον λαό να ηγηθεί των ΗΠΑ και ο σεβασμός μου σαν πρωθυπουργός του τόπου αυτού, ο σεβασμός για τον λαό της Αμερικής που τον επέλεξαν δεν είναι υπό αμφισβήτηση.

Αναφέρθηκα τότε στον υποψήφιο Ντόναλντ Τράμπ διότι με έθιγαν όσα είχε πει για το Κόσοβο, για τους Μουσουλμάνους και τους μετανάστες. Δεν είμαι ο μόνος φυσικά.

Η στρατηγικής σημασίας συμμαχία της Αλβανίας με τις ΗΠΑ δεν κινδυνεύει.»

Ενώ στην προσωπική του σελίδα στο facebook έγραψε:
«Μια αγαπημένη φίλη της Αλβανίας, του Κοσόβου και όλων των Αλβανών, η Χίλαρ Κλίντον, δεν κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τράμπ, εκλέχθηκε 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς κατάφερε να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευθούν.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Τράμπ για την επιτυχία του, είμαι πεπεισμένος πως η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να δυναμώνει προς κοινό μας όφελος, η Αλβανία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος των Αμερικανών και της κυβέρνησής τους.»

Ο Ράμα έκανε την γκάφα να συμπεριφερθεί με την νοοτροπία του Βαλκάνιου πολιτικού στην Αμερική και ίσως αυτή την φορά θα πληρώσει το μάρμαρο.Το αν θα αλλάξει κάτι στις σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Αλβανίας θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Ήπειρος, μία, ενιαία και Ελληνική από την αρχαιότη...
Ο Ράμα κατηγορεί την Ελλάδα για ωμή παρέμβαση και ...
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Δευτέρα 06/12/21, 04:59

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη