Η Τουρκία ζητάει έλεγχο στις δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία

Επίσκεψη του Αλβανού Υπ.Εξ. στην Άγκυρα

Η Αλβανία και η Τουρκία συμφώνησαν να υπογράψουν το συντομότερο δυνατόν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, και να πραγματοποιήσουν κοινές συνεδριάσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Άγκυρα, του Αλβανου υπουργού Εξωτερικών Ντιτμιρ Μπουσάτι.

Ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλουτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να αυξήσει την συμβολή και τη βοήθεια προς την Αλβανία στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας, της άμυνας, της ασφάλειας και της αστυνομικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις "τρομοκρατικές δραστηριότητες", του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία, και ζήτησε από τα Τίρανα να ασκήσει έλεγχο της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιεροκήρυκα, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι Top Channel των Τιράνων.

O επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας εξέφρασε τη δέσμευση να συνεργαστεί με την Τουρκία ως δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες, αλλά με σεβασμό στις πρακτικές και την εσωτερική νομοθεσία της Αλβανίας.

Ας σημειωθεί οτι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατα την διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα στης 13 Μαΐου 2015, απαίτησε από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα να κλείσει όλες τις δραστηριότητες του ιεροκήρυκα στην Αλβανία με έμφαση στο χώρο της παιδείας αφού σε όλη την χώρα λειτουργούν εκατοντάδες τουρκικά κολέγια.

Ο υπουργός Μπουσάτι έγινε επίσης δεκτός και από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ και τον Πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Ισμαήλ Καχραμάν.