Εβδομάδα εορταστικών εκδηλώσεων για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Εβδομάδα εορταστικών εκδηλώσεων για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Εβδομάδα επετειακών εκδηλώσεων για το έπος του ’40 αυτή που ξεκίνησε, με τον εορτασμό να κορυφώνεται την Παρασκευή, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, με τις καθιερωμένες παρελάσεις σε όλη τη χώρα.

Επίκεντρο είναι το Καλπάκι, στον τόπο που έλαβαν χώρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τον Δήμο Πωγωνίου να διοργανώνει τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, της 8ης Μεραρχίας, της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου και του Πολιτιστικού - Αθλητικού Συλλόγου Καλπακίου.

Στο μνημείο του Μαχητή

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στο μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι, θα γίνει και η αναπαράσταση της μάχης. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα διαδοχικά με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Κ. Καψάλη και ομιλία από τον επίκουρο καθηγητή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαο Αναγνωστόπουλο.

Στο Δελβινάκι

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν μεθαύριο, Τετάρτη στο Χάνι Δελβινάκι (6.15 μ.μ.) με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, για να ακολουθήσει στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου εκδήλωση με χαιρετισμούς (από Περιφερειάρχη - Δήμαρχο), ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό – συγγραφέα Νίκο Θεοδοσίου, προβολή ντοκιμαντέρ και αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Χρ. Τσακώνα από το νομικό Χρ. Σιαράβα.

Στην Σωσίνου

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν ανήμερα της Εθνικής Επετείου στην Ιερά Μονή Σωσίνου, η οποία χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο του Πυροβολικού και από εκεί δόθηκαν οι συντεταγμένες στον αείμνηστο Κωστάκη για την πρώτη νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά του Ιταλού εισβολέα. Θα τελεστούν διαδοχικά Θεία Λειτουργία, Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος και θα μιλήσει για τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η επίτιμη Σχολική Σύμβουλος κ. Ελ. Τζιάλλα - Μάντζιου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ποιήματα των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Στα Γιάννενα

Το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Γιάννενα, όπως το ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ως εξής: Την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, ώρα 7.30 π.μ. θα έχει εορταστικό πρωινό με κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής Μουσικής που θα παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης. Στις 8 π.μ. θα γίνει επίσημη έπαρση της σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας και στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Θα ακολουθήσει ομιλία από την κ. Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου, Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων. Στις 11.15 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12 μ. θα ακολουθήσει η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική Πλατεία. Στη 1 μ.μ. θα δοθεί συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του 1940 από τη στρατιωτική Μουσική της 8ης Μεραρχίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

πηγή:proinoslogos.gr

Συνεδρίαση Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδ...
Γ. Σούρλας: Θετικές εξελίξεις για τους άταφους ήρω...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη