Τουριστικά συγκροτήματα κατασκευάζονται στην Παλάσα, σε ιδιοκτησίες που υφαρπάχτηκαν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους

Τουριστικά συγκροτήματα κατασκευάζονται στην Παλάσα, σε ιδιοκτησίες που υφαρπάχτηκαν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους

Και η αλβανική κυβέρνηση γνωρίζει τις πλαστογραφήσεις που έχουν γίνει σχετικά με τις ιδιοκτησίες στην Παλάσα, παρόλα αυτά έχει εγκρίνει την κατασκευή δύο τουριστικών συγκροτημάτων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μια από τις κατασκευαστικές εταιρείες ως «στρατηγικό επενδυτή».Στην κάποτε παρθένα παραλία, η οποία είναι γνωστή από του κατοίκους της περιοχής με το όνομα Δραλαίο, ή οι λευκοί δρόμοι, στις 7 Μαρτίου 2014 η σημερινή κυβέρνηση ενέκρινε άδεια ανάπτυξης για τουριστικό συγκρότημα «Green Coast»- ένα συγκρότημα με βίλες και διαμερίσματα του ομίλου Balfin, το οποίο θα εκτίνεται σε μια επιφάνεια 185 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, την ίδια ημερομηνία, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, χορήγησε μια ακόμη άδεια κατασκευής για ένα συγκρότημα με πολυτελείς βίλες, έκτασης 8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων της εταιρείας Eurocol Ε.Π.Ε.

Το τουριστικό συγκρότημα "Green Coast" αξιολογήθηκε ως "στρατηγικός επενδυτής το 2016, με απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης.

Έγγραφα και αποδείξεις που μπόρεσε να εξασφαλίσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BIRN, αποδεικνύουν ότι το εν λόγω συγκρότημα, αλλά και το συγκρότημα Eurocol κατασκευάζονται σε εκτάσεις, η ιδιοκτησία των οποίων έχει πλαστογραφηθεί, γεγονός για το οποίο οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ήταν πλήρως ενημερωμένες.

Όταν οι άδειες κατασκευής των συγκροτημάτων εγκρίθηκαν το 2014, η υφαρπαγή των ιδιοκτησιών στην Παλάσα ήταν υπό διερεύνηση από την Εισαγγελία Αυλώνας και την Task-Force για την εξακρίβωση της νομιμότητας και του τρόπου πλαστογράφησης των ακίνητων κρατικών περιουσιών. Και οι δύο αυτοί φορείς έχουν ανακαλύψει ότι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, όπου κατασκευάζονται τα συγκροτήματα αποτελούν αντικείμενο παράνομης υφαρπαγής.

Το BIRN, υπέβαλε ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης σχετικά με τα προβλήματα ιδιοκτησίας στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το «Green Coast», εκείνο όμως αρνήθηκε να απαντήσει. Ενώ ο Όμιλος Belfin, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας όπου γίνονται κατασκευές ήταν προβληματικό.

«H «Green Coast» είναι εν μέρει ιδιοκτήτης της εκτάσεως και για ένα τμήμα που είναι ιδιωτική έκταση υπάρχει σύμβαση με τον ιδιοκτήτη», απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας στο πρακτορείο BIRN.

Ενώ η εταιρεία Eurocol Ε.Π.Ε ανέφερε στo BIRN, ότι αδυνατούσε να σχολιάσει το γεγονός, διότι το αρμόδιο στέλεχος βρίσκεται εκτός Αλβανίας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο Κίτσο Νίνα ήταν 50 ετών όταν ξεκίνησε την αναζήτηση των ιδιοκτησιών του παππού του, Φωτώ Νίνα και τώρα σε ηλικία 70 ετών κατέληξε με μια βαλίτσα γεμάτα έγγραφα, χωρίς να καταφέρει να πάρει την κληρονομημένη ακίνητη περιουσία του. Τον Νοέμβριο του 2009, το δικαστήριο Αυλώνας αναγνώρισε την ιδιοκτησία στο γένος Νίνα, μιας έκτασης 4,8 εκταρίων στην περιοχή της παραλίας Δραλαίου της Παλάσας και διέταξε την Υπηρεσία Καταγραφής Ακίνητων Περιουσιών στην Αυλώνα, να το καταγράψει. Αλλά όταν εκείνος πήγε στην Υπηρεσία Καταγραφής Ακίνητων Περιουσιών, ανακάλυψε ότι αυτή είχε καταγραφεί σε όνομα ενός κληρονόμου του συγχωριανού του Polimer Beja. Αν και η πλαστογράφηση είναι τεκμηριωμένη, το πρωτοδικείο Αυλώνας το 2013, και το Εφετείο αργότερα σταμάτησαν τις έρευνες της υπόθεσης.

Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισε το BIRN το 2013, η έκταση αυτή πέρασε στο όνομα του GentPrizreni και του Pellumb Petritaj. O Prizreni είναι επιχειρηματίας από τα Τίρανα, κουνιάδος του ιδιοκτήτη του Ομίλου Balfin, Samir Mane. Ενώ εναντίον του Pellumb Petritaj διεξάγονται έρευνες από την Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων, ως μέλους εγκληματικής ομάδας πλαστογράφησης και υφαρπαγής ακίνητων περιουσιών στις ακτές της Αυλώνας και της Χειμάρρας.

Ο Όμιλος Balfin ήταν ο πρώτος που χαρακτηρίστηκε ως στρατηγικός επενδυτής για το project «Green Coast». Το BIRN ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης πληροφορίες για το αν ο Όμιλος Balfin πληροί τους όρους προκειμένου να χαρακτηριστεί έτσι, καθώς και για το αν ο εν λόγω Όμιλος είχε επιλύσει τα προβλήματα με τους ιδιοκτήτες της έκτασης όπου κατασκευάζεται το «Green Coast». Το Υπουργείο απάντησε γραπτώς αρνούμενο να δώσει πληροφορίες και υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία «Green Coast» έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, αλλά έχει ζητήσει να μείνουν «απόρρητα».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο: http://www.reporter.al/resortet-turistike-ne-bregdetin-e-jugut-po-ndertohen-ne-prona-te-grabitura/

Πηγή: Birn / Reporter.al

Μετάφραση: tachydromos.org

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Τα γραμματόσημα της Μοσχόπολης
Η δράση της CIA στην κομμουνιστική Αλβανία

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 13/08/22, 22:14

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη