Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Χιμαριωτών

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Χιμαριωτών

Σπήλια - Χιμάρα, 15 Αυγούστου 2016
Διοργανώνεται από τους κάτωθι πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της Χιμάρας:

ΚΟΜΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΚΕΑΔ), ΟΜΟΝΟΙΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΙΜΑΡΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΧΙΜΑΡΙΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΙΜΑΡΙΩΤΩΝ Η.Π.Α., ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ BREGDETI

Αυτό το ψήφισμα υπογράφεται από τους Χιμαριώτες, με ελεύθερη βούληση, και απευθύνεται:
Προς την Αλβανική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα

Προς τους Διπλωματικούς Εκπροσώπους στην Αλβανία των:
* Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,
* Ευρωπαϊκής Ένωσης / Συμβουλίου της Ευρώπης
* Ο.Α.Σ.Ε. (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η κατάσταση στην περιοχή της Χιμάρας, σε ότι αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα, έχει χειροτερέψει τα τελευταία 25 χρόνια εξαιτίας ενεργειών και αυθαιρεσιών της Αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία ενθαρρύνει ανθρώπους με πολιτική και οικονομική δύναμη καθώς και μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας να καταπατούν και να κλέβουν συστηματικά τις περιουσίες των Χιμαριωτών. Το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, το Δικαστικό Σύστημα, η Δημόσια Διοίκηση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιούνται για να αφανίσουν τη Χιμάρα και την ιστορία της και να επιβάλλουν πολιτικές αφομοίωσης που έχουν υιοθετηθεί από το νέο νομικό πλαίσιο και τις αποφάσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης κι έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και του Συντάγματος της Αλβανίας.

Οι Χιμαριώτες:

1. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση όλων πολεοδομικών σχεδίων, αναπτυξιακών σχεδίων, απαλλοτριώσεων και δωρεών κοινοτικής γης σε οποιοδήποτε εγχώριο ή αλλοδαπό ψευδο-επενδυτικό σχήμα, που η Αλβανική Κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει στην περιοχή μας, έως ότου ένα κανονικό, δίκαιο και εγγυημένο σύστημα καταγραφής των ιδιωτικών και κοινοτικών περιουσιών ολοκληρωθεί για το σύνολο της περιοχής της Χιμάρας.

2. Απαιτούμε την κατάργηση του καταστροφικού Νόμου 7501 «Περί Αγροτικής Γης», ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την υφαρπαγή αγροτικής γης από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της, την καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων και την κατασκευή προσβλητικών κτηρίων βασισμένων σε ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας. Όλα αυτά υποβοηθήθηκαν από την απουσία διαδικασίας για την ολοκληρωτική καταγραφή των περιουσιών, την απαγόρευση καταγραφής περιουσιών που επεστράφησαν στους νόμιμους κληρονόμους τους με δικαστικές αποφάσεις και της διαδικασίας επιστροφής ιδιοκτησιών που κατασχέθηκαν.

3. Απευθύνουμε έκκληση σε διεθνείς, ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς εταίρους να ασκήσουν πίεση στους Αλβανικούς νομοθετικούς και διοικητικούς θεσμούς ώστε να ακυρώσουν όλους τους αντισυνταγματικούς νόμους και τις κυβερνητικές αποφάσεις που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αρχής γενομένης από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, το νέο νόμο για την αποζημίωση απαλλοτριωμένων περιουσιών και το νέο νόμο «Περί Τουρισμού».

4. Απαιτούμε την αμετάκλητη επιστροφή όλων των κοινοτικών γαιών και όσων ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Χιμάρας, την οποία η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί. Επίσης την επιστροφή των περιουσιών που ανήκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και των ιδιοκτησιών που ανήκουν στο Δήμο.

5. Ζητάμε την άμεση παύση των εργασιών κατασκευής θερέτρων και των αποκαλούμενων «τουριστικών χωριών» έως ότου η Αλβανική Κυβέρνηση αποδείξει με διαφάνεια στους Χιμαριώτες τη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας με βάσει τους οποίους εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες κατασκευής.

6. Απευθύνουμε έκκληση στους αντιπροσώπους σας στην Αλβανία να ασκήσουν πίεση ώστε να εφαρμοστεί η νέα «διαδικασία αποποινικοποίησης» και «δικαστικής μεταρρύθμισης» όσο το δυνατόν συντομότερα και να συμπεριλάβει και την περιοχή της Χιμάρας όπου έχουν λάβει χώρα τεράστιες υποθέσεις απάτης και κλοπής περιουσιών από μέλη της αλβανικής Μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται με πολιτικούς, ολιγάρχες και ανθρώπους κοντά στους διοικητικούς και δικαστικούς θεσμούς, κάτω από την ομπρέλα των καλούμενων «σχεδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού».

Με πίστη στο ΘΕΟ και σεβασμό προς το Αλβανικό Σύνταγμα, οι Χιμαριώτες εκφράζουμε με αυτό το ΨΗΦΙΣΜΑ την ελεύθερη βούλησή μας και τις προσδοκίες μας, ελπίζοντας στην υποστήριξη και στην κατανόησή σας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να προστατεύσουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας και να επιτύχουμε την εφαρμογή του νόμου και της δικαιοσύνης στην περιοχή της Χιμάρας και σε ολόκληρη την Αλβανία.

Ειλικρινά,

Υπογεγραμμένο από όλους του ελεύθερους αυτόχθονες Χιμαριώτες.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου