Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας εγκαινίασε ο κ. Αναστάσιος (φωτο)

Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας εγκαινίασε ο κ. Αναστάσιος (φωτο)

Στις 2 Αυγούστου 2016, εγκαινιάστηκε ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός RAPUN 3&4. Αυτό υδροενεργειακό έργο αποτελεί μεγάλη επένδυση στον υδροενέργειακό τομέα εις όφελος της χώρας εκ μέρους της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, προϊόν πρωτοβουλίας και συνεχής μερίμνης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Πρόκειται για υδρονεργειακό έργο που εντάσσεται πλήρως στην στρατηγική της αλβανικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και σε πλήρη ταύτιση με την περιφερειακή ανάπτυξη στην περιφέρεια του Ελμπασάν. Το έργο κατασκευάστηκε στον κάτω ρου του ποταμού Ραπούν και το συνθέτουν μερικά κύρια υποέργα (βοηθητικά έργα), όπως το έργο παροχής ανυψωτικού επιπέδου, ο ταμιευτήρας, η υδροτεχνική σήραγγα, το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού, ο Πύργος ισορροπίας και ο υποσταθμός ( η σύνδεση με το αλβανικό ενεργειακό σύστημα). Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής του έργου ελήφθησαν υπόψη η αυστηρή εφαρμογή των αλβανικών και διεθνών νόμων και διατάξεων βάσει όλων των εγκυκλίων των ESHA, IEA, European Commission, Austrian National Committee on Large Dams, Swedish Environmental Protection Agency.

Αυτή η επένδυση θα στηρίξει την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, συνεχίζοντας να συνεισφέρει ισχυρά σε όλο το έργο της. Τα κονδύλια που θα εξασφαλιστούν θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη και την εγγύηση του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, τα πολλά εκπαιδευτικά και υγειονομικά ιδρύματα που ανεγέρθησαν αυτά τα χρόνια σε όλη τη χώρα. Επίσης θα βοηθήσουν για την υποστήριξη των προγραμμάτων και των πολλών δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τη νεολαία, καθώς και για τη μέριμνα για τα ευπαθή άτομα. Παράλληλα θα συμβάλλει και για την εξασφάλιση κονδυλίων για την αναπαλαίωση και τη συντήρηση των ναών και των μονών που έχουν πνευματική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία, αλλά και για την υποστήριξη του οικοδομικού έργου νέων ναών και συντήρησής τους. Αυτά τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν γενικά για τη συνέχεια της ομαλής λειτουργίας όλων των δομών της Εκκλησίας. Παράλληλα, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας δύναται να προσφέρει τη συμβολή της στην υποστήριξη των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στο εξωτερικό, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση είτε αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις κατά την εφαρμογή της αποστολής τους για τη διάδοση του Ευαγγελίου ανά της οικουμένης.

Τεχνικά στοιχεία:

Εγκατεστημένη ισχύw 9,9 MW

Ονομαστική παροχή Q = 27 m3 νερό το δευτερόλεπτο

Ετήσια παραγωγή ενέργειας 42,94 GWh

Φράγμα υδροληψίας 246 m μήκους πάνω στην κοίτη του ποταμού Ραπούν κι έχει 4 τοξωτά θυροφράγματα.

Χωμάτινο φράγμα ύψους 10 m και συνολικού όγκου 60 χιλιάδες m3.

Διαφραγματικοί τοίχοι 1300 m2.

Έργα υδροληψίας από τον ποταμό Qarrishtë

Η σήραγγα μεταφοράς νερού 4.8x4.95 m, μήκους 2.4 χιλιόμετρα

Υδροσωλήνες μεταφοράς 2x3.5 x2.5, 140 m.

Το κτίριο του σταθμού παραγωγής. διαστάσεων 18,70x48,50x13,00 μέτρα

3 υδροστρόβιλοι, μέγιστης ισχύς 3,3 MW.

3 γεννήτριες, ισχύς 3.780KWA-6.3 KV-429 rpm η καθεμιά

Μετασχηματιστής ανύψωσης τάσης 6.3/115 KV και ισχύς 12 MVA.

Εξωτερικός υποσταθμός υψηλής τάσης 110 KV.

Για την κατασκευή του έργου έγιναν:

411.850 χιλιάδες m3 εκσκαφές κι επιχωματώσεις

61.900 m3 σκυρόδεμα

Χρησιμοποιήθηκαν 6.600 τόνοι εξοπλισμός σιδήρου.

2.250 m2 τοιχώματα σιδηρομπετό (1.800 m3 σκυρόδεμα).

55 τόνοι μεταλλικό κτίριο για το σταθμό παραγωγής.

Από το έργο υδροληψίας (αξίζει να τονίσουμε ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους έργο στην Αλβανία για ορεινά ποτάμια), το νερό περνά μέσα από τον ταμιευτήρα και της βάσης πίεσης και μέσω της υπό πίεση σήραγγας διοχετεύεται άμεσα για τον ανεφοδιασμό με νερό των υδροστρόβιλών τύπου Frencis, 3 τέτοιου είδους που είναι εγκατεστημένοι στο κτίριο του σταθμού.

Η κατασκευή αυτού του έργου αυξάνει την επάρκεια ανεφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή της ενέργειας, ρυθμίζει πολλά κοινωνικά προβλήματα όπως η απασχόληση, οι υποδομές, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αυξάνει τα τοπικά και εθνικά έσοδα κτλ. Μειώνει τα αέρια GHG και συγκεκριμένα η ετήσια μείωση των αερίων GHG από την παραγωγή της πράσινης ενέργειας είναι 37,029 τόνοι CO2/το χρόνο

Νομικό πλαίσιο:

Αυτή η οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται στη Συμφωνία με το Υπουργικό Συμβούλιο και στο Καταστατικό της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

α) Βάσει του νόμου 10057, ημερομηνίας 22.01.2009, “Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για τη ρύθμιση των αμοιβαίων σχέσεων” άρθρα 10 και 18 κτλ., η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπεται να ασκήσει οικονομική δραστηριότητα που στοχεύει την υποστήριξη του πνευματικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού και εκπαιδευτικού έργου της.

β) Το Καταστατικό της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, άρθρο 59, λέει: “Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να ιδρύσει ξεχωριστές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης”.

γ) Σκοπός της εταιρείας “Οικολογική Ενέργεια”, πουν συστάθηκε από τη Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, είναι: «Η μελέτη, η κατασκευή και η λειτουργία ενεργειακών έργων που στηρίζονται σε ανανεώσιμους πόρους είτε η παροχή υπηρεσιών στην Αλβανία ή στο εξωτερικό, με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση οικονομικών πόρων για το έργο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, στηριζόμενη στις αρχές της εντιμότητας, της διαφάνειας και της ακριβής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας».Το φυσικό πάρκο του Βουθρωτού και η Ιστορία του
Με ταχείς ρυθμούς τα έργα σε Δωδώνη και Φοινίκη
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click