Η συμφωνία για τις συντάξεις που υπογράφηκε μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας αναμένεται να κοστίσει στον ιταλικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, με εκτιμώμενους δικαιούχους 1.387 άτομα.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας περιλαμβάνονται στο έγγραφο που κατατέθηκε στη Γερουσία της Ιταλίας και φέρει την υπογραφή του Ιταλού Προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, περίπου δύο μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ ήδη κάποιοι Αλβανοί μετανάστες στην Ιταλία έχουν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το 2020, συνολικά 433.789 Αλβανοί πολίτες είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στην Ιταλία. Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο αριθμός των δικαιούχων συντάξεων εκτιμάται ότι θα έφτανε τους 4.727, με κόστος 39,6 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την υπογραφή της, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τους 6.114 το 2025, με κόστος 51,6 εκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και όσους υπάγονται στον νόμο Bossi-Fini (Ν. 189/2002), ο οποίος επιτρέπει στους Αλβανούς μετανάστες να λαμβάνουν σύνταξη, υπό την προϋπόθεση της επιστροφής τους στην Αλβανία. Ο αριθμός των δικαιούχων και τα διαθέσιμα κονδύλια αναμένεται να αυξηθούν, με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα 270 εκατομμύρια ευρώ το 2032, δηλαδή 23,4 εκατομμύρια περισσότερα από σήμερα.
Η συμφωνία, που υπεγράφη στη Ρώμη στις 6 Φεβρουαρίου 2024 από τους υπουργούς Εξωτερικών Ιταλίας και Αλβανίας, εγγυάται την αναγνώριση των ασφαλιστικών εισφορών και στις δύο χώρες, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι 550.000 Αλβανοί και 4.000 Ιταλοί θα επωφεληθούν, καθώς καμία εργασιακή περίοδος δεν θα χαθεί. Η συμβολή των Αλβανών στην ιταλική κοινωνία αναγνωρίστηκε από τους Ιταλούς γερουσιαστές.
Σχόλια