Αλβανία: Εθνικισμός και ναρκωτικά

Αλβανία: Εθνικισμός και ναρκωτικά

Παλινδρόμησε επικύνδηνα το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας σε ρητορική του κομουνιστικού απολυταρχικού καθεστώτος, το τελευταίο διάστημα. Έτσι μια χώρα που διατείνεται ότι προετοιμάζεται για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ένταξη μίλησε πάλι για παρεμβάσεις της Ελλάδας στα εσωτερικά σε πεδίο μάλιστα άμεσα συνδεδεμένο με διεθνείς πρακτικές και συμβάσεις και κατά συνέπεια καθόλου εσωτερικό όπως είναι αυτό του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κατά συνέπεια μπορεί κανείς να υποθέσει εύκολα ότι και δύο άλλα θέματα που ενέχουν όλη τη δυναμική και τη δυνατότητα να μετατραπούν σε αποστεθαροποιητικά εργαλεία της όλης περιοχής των Βαλκανίων, όπως είναι η καλλιέργεια του εθνικισμού (βλέπε ανθελληνισμού) και η καλλιέργεια επίσης και διακίνηση ναρκωτικών, να χαρακτηριστούν ζητήματα εσωτερικής τάξης της Αλβανίας, απ’ την ανεύθυνη πολιτική της τάξη.

Πρόκειται για τους γνωρίζοντες τα πράγματα για δύο ζητήματα στενά αλληλένδετα. Οι πρόσφατη επιχείρηση συλλήψεων στην Αλβανία δομημένης ομάδας διακίνησης ναρκωτικών απέδειξε αφενός μεν τη διεθνή της διάσταση, αφετέρου δε το ξέπλυμα χρήματος προϊόν εγκληματικής δράσης στον τομέα της οικοδομής.

Ωστόσο και ενώ η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη απ την πρωτοφανή διάσταση που έχει προσλάβει φέτος στη χώρα, και ειδικά στις περιοχές του Νότου (παραμεθόριες με την Ελλάδα) η καλλιέργεια του χασίς, τα ΜΜΕ, ειδική όσα στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν επιδωθεί σε δημοσιεύματα που αφορούν το πεδίο του εθνικισμού, της έγερσης εδαφικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας και άλλα τέτοια. Τα πρωτοσέλιδα κάποιων εντύπων τις τελευταίες μέρες μοιάζουν περισσότερο με εγχειρίδια ιστορικής προπαγάνδας παρά με έντυπα ενημέρωσης για την τρέχουσα επικαιρότητα.

Τα πράγματα δεν είναι βέβαια ασύνδετα. Στην Αλβανία η πλειοψηφία των ΜΜΕ, είτε αφορούν στις εφημερίδες, είτε στα ηλεκτρονικά και αυτά της ψηφιακής ενημέρωσης (ιστοσελίδες κ.α. εναλλακτικά) ανείκουν ή υποστηρίζονται οικονομικά από επιχειρησιακά συμφέροντα συνδεδεμένα με τον οικοδομικό τομέα. Είναι εξ άλλου η πιο προσοδοφόρα δραστηριότητα και το ευκολότερο πεδίο επένδυσης χρημάτων παράνομης προέλευσης. Όπως προαναφέρθηκε στον οικοδομικό τομέα ξεπλένεται με ευκολία το χρήμα που παράγεται από τη διακίνηση στο εξωτερικό νακρκωτικών.

Έτσι συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι η αναφορά σε δήθεν εθνικά ζητήματα και μάλιστα που αφορούν δήθεν ιστορικές αδικίες από πλευράς της Ελλάδας αποτελούν το χαλί κάτω απ το οποίο κρύβουν τη μεγάλη βρωμιά των ναρκωτικών. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα και ουκ ολίγες φορές στην Αλβανία υπήρξαν προσπάθειες παραπλάνησης της κοινής γνώμης ότι εγκληματικές πράξεις έχουν γίνει για εθνικούς σκοπούς. Στη δεκαετία του 90 ούτε λίγο ούτε πολύ δημιουργήθηκαν στην περιοχή όπου διαβιεί η ΕΕΜ παρακρατικές οργανώσεις ποικίλων παράνομων δράσεων εν ονόματι δήθεν αναχαίτησης του ελληνικού κινδύνου.

Η περίπτωση επίσης της υφαραπαγής ακινήτου περιουσίας με συνακόλουθα όλα τα δυνατά φαινόμενα της παρανομίας στον ευρύτερο χώρο της Β. Ηεπίρου γίνεται επίσης εν ονόματι υποτιεθέμενου εθνικού συμφέροντος.

Έτσι δύο ζητήματα κατ όψιν εσωτερικής τάξης της Αλβανίας μετατρέπονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που δύνανται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την τάξη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Καλλιέργεια εθνοτικού μίσους και διακίνηση ναρκωτικών δεν είναι πουθενά αλλού τόσο στενά συνδεδεμένα όσο σήμερα στην Αλβανία.

Πηγή: tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου