Το ΔΣ Άρτας εγκρίνει το Συμβούλιο ένταξης μεταναστών


Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών επεκτείνεται - αναρμοδίως - σε επικίνδυνες ατραπούς


Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας οι πρώτες δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, οι οποίες αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών αλλά και στους ίδιους τους (ενήλικες) μετανάστες που επιθυμούν να βελτιώσουν την προφορική και γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιούν καθημερινά στις συναλλαγές τους, καθώς και εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών των Αλβανών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Εισηγήτρια του θέματος ήταν η Κατερίνα Μάγγου, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου η οποία ζήτησε την έγκριση των δράσεων λέγοντας: «Σύμφωνα με το Άρθρο 78 του Νόμου 3852/2010 συγκροτήθηκε και λειτουργεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συμβούλιο ένταξης μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Εν προκειμένω το ΣΕΜ προτείνει για το 2012:

 

1. Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε παιδιά μεταναστών αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες που επιθυμούν να βελτιώσουν την προφορική και γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιούν καθημερινά στις συναλλαγές τους, με εθελοντική προσφορά των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διδασκαλία πραγματοποιείται σε αίθουσα που μας παραχωρήθηκε στο 1ο δημοτικό σχολείο Άρτας, κάθε Δευτέρα 6-8 μ.μ.

2. Εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών των Αλβανών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Έτσι με πρωτοβουλία του ΣΕΜ, ζητήσαμε και παραχωρήθηκε αίθουσα στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Άρτας για να διδάσκεται η στοιχειώδης Αλβανική Γλώσσα με εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό, το Αλφαβητάρι και το Συντακτικό. Εθελοντικά και δίχως να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου, ο κύριος Θωμάς Κυριάκης, απόφοιτος της Ακαδημίας Αργυροκάστρου, πολιτογραφημένος Έλληνας πια πολίτης εκδήλωσε ενδιαφέρον για να προσφέρει δωρεάν μαθήματα από τις 4 μ.μ. εως 7 μ.μ , κάθε Σάββατο».

 

Epirus Gate

 

Σχόλιο αναγνώστη μας:

Το άρθρο 78 του Ν 3852 δεν αναφέρει τίποτε για τη διδασκαλία της "μητρικής γλώσσας" των (σ.σ. ξένων και νόμιμων) μεταναστών.

Γιατί τόσο ένθερμη προς αυτό το θέμα η κυρία Μάγγου;

"Συγχαρητήρια" στον κύριο Θωμά Κυριάκη τον "πολιτογραφημένο Έλληνα" που ανέλαβε εθελοντικά να διδάξει τα αλβανικά. Ο κύριος Κυριάκης έλαβε την ελληνική ιθαγένεια ως (σ.σ. ξένος και νόμιμος) μετανάστης ή ως "ομογενής";

Η ομαλή κοινωνική ένταξη των (σ.σ. ξένων και νόμιμων) μεταναστών αντί να είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού κλπ και ο σεβασμός προς τον ελληνικό λαό, τις παραδόσεις του και τους νόμους του ελληνικού κράτους, μήπως γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους οι οποίοι επιζητούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν (αλβανικές) μειονότητες και μακροπρόθεσμα συνθήκες "αμοιβαιότητας" με τους γηγενείς ελληνικούς πληθυσμούς στο βόρειο κομμάτι της Ηπείρου;

 

** Αναλυτικά το άρθρο του νόμου 3852 του 2010:

Άρθρο 78, παράγραφος 2

«Έργο των συμβουλίων ένταξης μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.»

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Το πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτου Σεβαστιανού π...
Ντοκιμαντέρ: Χιμάρα 1993 (βίντεο)

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Παρασκευή 01/07/22, 20:17

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη