Χιμάρα: Στα σκαριά δεύτερη άδεια για οικισμό "μαμούθ" στην παραλία της Παλάσας

Χιμάρα: Στα σκαριά δεύτερη άδεια για οικισμό "μαμούθ" στην παραλία της Παλάσας

Το έγκυρο οικονομικό περιοδικό "Μόνιτορ", στις 25 Ιουνίου, αφιέρωσε ένα άρθρο στα λεγόμενα "τουριστικά θέρετρα" και ασχολείται με το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η Αλβανική κυβέρνηση όπου απλοί οικισμοί βαφτίζονται τουριστικά θέρετρα για να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου "Περί ανάπτυξης τουρισμού". Το περιοδικό εκφράζει επιφυλάξεις για τις πραγματικές βλέψεις και τα τελικά αποτελέσματα τα οποία θα αποφέρει η ανάπτυξη του Νότου και την παρομοιάζει με κακό αντίγραφο του μοντέλου που εφαρμόστηκε στις παραλίες της Αδριατικής.

Ένα από τους οικισμούς που αναμένει την τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας είναι το Delta Bay Resort Palse που θα κατασκευαστεί στην παραλία του χωριού Παλασα της Χιμάρας. Το άρθρο γνωστοποιεί ότι έχει δοθεί η πρώτη έγκριση για την οικοδόμηση του τεράστιου αυτού οικισμού από την σχετική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο στην συνέχεια θα το εντάξει στις διατάξεις του νόμου "Περί ανάπτυξης τουριζμού". Θυμίζουμε πως το μεγαλύτερο όφελος από την ένταξη στις διατάξεις του νόμου αυτού είναι η παραχώρηση της γης ΔΩΡΕΆΝ και στην περίπτωση που υπάρχουν ιδιοκτήτες τότε το κράτος απαλλοτριώνει την περιουσία τον ιδιοκτήτη προς όφελος του επενδυτή.

Το δημαρχείο Χιμάρας, σύμφωνα με το άρθρο, έχει ήδη εγγρίνει την σχετική οικοδομική άδεια κατασκευής του οικισμού από πέρσι και το έχει προωθήσει προς έγγριση στην Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας.

Επενδυτής και κατασκευαστής του οικισμού αυτού είναι η εταιρία XH & M Construcsion, η οποία έχει διαχειριστή τον Φατμίρ Μερκάι, ο όποιος στο παρελθόν είχε κατονομαστεί από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας Ντριτάν Πρίφτη, ως ο άνθρωπος που επενδύει τα χρήματα του τωρινού προέδρου της βουλής της Αλβανίας Ιλίρ Μετά.

Ο Εκσκαφέας

Διαβάστε το άρθρο του Μόνιτορ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου