Στο φώς άγνωστα στοιχεία για την υπόθεση της προτομής του Αριστοτέλη


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αίτηση προς το δημαρχείο για χορήγηση άδειας


Συνέντευξη Φρέντη Μπελέρη στην ραδιοφωνική εκπομπή Βόρειος Ήπειρος.gr


Το μέλος της Ένωσης Χειμαρριωτών Φρέντης Μπελέρης απαντά στα σενάρια για ευθύνες της Ένωσης σχετικά με την μεταφορά της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα. Να θυμίσουμε πως το καλοκαίρι ο κ. Μπελέρης ήταν ακόμη πρόεδρος της Ένωσης και είχε ασχοληθεί εξαρχής με το ζήτημα.

Ο κ. Μπελέρης αποκάλυψε πως η θέση της Ένωσης ήταν η προτομή να τοποθετηθεί εξαρχής στην πλατεία του Καμπίου (Άνω Χιμάρα). Για το τυπικό της υπόθεσης είχαν καταθέσει στην δημαρχιακή αρχή αίτηση για έγκριση αδείας και παραχώρησης χώρου. Την αίτηση αυτή είχαν προσυπογράψει εκτός απ' την Ένωση και άλλοι πολιτισμικοί σύλλογοι και τοπικοί φορείς όπως η Αδελφότητα Δρυμαδιωτών, η Αδελφότητα Παλλάσινων ο σύλλογος γυναικών Χιμάρας, η Ομόνοια Χιμάρας, οι συμμαθητές του Αριστοτέλη και φυσικά η οικογένειά του. Η οικογένεια του θύματος φοβούμενη τον κίνδυνο της βεβήλωσης της προτομής εναντιώθηκαν σε εναλλακτική πρόταση που έλεγε να τοποθετηθεί η προτομή στο σημείο όπου ο Αριστοτέλης έχασε την ζωή του. Έτσι μόνη και τελευταία λύση ήταν η τοποθέτηση της προτομής στο προαύλιο χώρο των Αγίων Πάντων παρά τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας.

 

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη.

 

 

Γιατί τοποθετήθηκε η προτομή εκεί παρά τις αντιρρήσεις της εκκλησίας:

Προ του αδιεξόδου και επειδή πιστεύουμε πως η εκκλησία είναι ο φορέας όπου μπορεί να στραφεί ο κάθε κατατρεγμένος ή κυνηγημένος και ο Αριστοτέλης είναι μια τέτοια περίπτωση, θεωρήσαμε σκόπιμο να τοποθετηθεί στην εκκλησία. Ήταν η μόνη λύση ώστε να τοποθετηθεί η προτομή και να μην ακυρωθεί η όλη εκδήλωση. Δυστυχώς δεν βρήκαμε την κατανόηση της εκκλησίας και για συνεννόηση με την οικογένεια η προτομή μεταφέρθηκε εντός του νεκροταφείου.

 

Ποια η εμπλοκή του δημάρχου Γκόρου στην υπόθεση:

Ο κ. Γκόρος προφορικά είχε δεσμευτεί στην οικογένεια Γκούμα πως θα δώσει λύση στο θέμα κάνοντας δεκτό το αίτημα τους. Κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ μιας και η αίτηση αυτή ούτε εγκρίθηκε ούτε απορρίφθηκε αλλά πήγε στα αζήτητα. Ο νέος δήμαρχος έχει τελείως αντίθετες απόψεις απ' την Ένωση Χειμαρριωτών στα θέματα για την πολιτισμική κληρονομιά και την Εθνικότητα της Χιμάρας και εκεί οφείλετε και η στάση του στην όλη υπόθεση. Οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι της Ομόνοιας έχουν θέσει πολλές φορές το θέμα στο Δ.Σ αλλά ποτέ δεν έχει συζητηθεί.

 

Η προτομή θα μείνει στο νεκροταφείο;

Πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις ώστε να του δοθεί η τιμή που του πρέπει, διότι ο Αριστοτέλης δεν πέθανε από γρίπη αλλά σκοτώθηκε απ' τους Αλβανούς ακριβώς για τα πιστεύω του και επειδή ήθελε να δηλώνει την ελληνικότητά του περίτρανα. Αυτό το πράγμα δεν περίμενα πως θα ενοχλήσει την εκκλησία τόσο πολύ ώστε να κρατά τον ναό κλειστό για οκτώ μήνες. Ευελπιστώ πως θα βρεθεί λύση και θα αποδοθεί η τιμή που αρμόζει σε έναν ήρωα.

 

Η ευθύνες της Ελληνικής πολιτείας

Δυστυχώς υπήρξαν Ελλαδίτες πολιτικοί η οποίοι ήρθαν στην Χιμάρα και ταυτίστηκαν αλλά δεν θέλησαν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι υποχρέωση των Ελλαδητών πολιτικών να προστατεύουν την ΕΕΜ και τα δικαιώματά της και να μας επιτρέπουν όταν μας σκοτώνουν οι Αλβανοί να επιτρέπουν να τιμούμε και να κλέμε τους νεκρούς μας όπως εμείς νομίζουμε. Σε αυτό το σκέλος η ελληνική πολιτεία δεν βοήθησε αλλά με την αδράνειά της έκανε κακό.

 

Ηχητικό απόσπασμα

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Το πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτου Σεβαστιανού π...
Ντοκιμαντέρ: Χιμάρα 1993 (βίντεο)

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια 3

Επισκέπτης
Anonymos Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, 21:53

Poly krima more paidia, krima na anastatonete pale i ikogenia toy

Poly krima more paidia, krima na anastatonete pale i ikogenia toy
Επισκέπτης
Ανώνυμος Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, 21:57

Και ποιος φταίει Χάονα ο Χατζηπετρής? πάντως καλή η προσπάθεια συγκάλυψης.

Και ποιος φταίει Χάονα ο Χατζηπετρής? πάντως καλή η προσπάθεια συγκάλυψης.
Επισκέπτης
Ali babas Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012, 13:15

haona den exeis tin aitisi me ton arithmo protokolou?giati ayti sti fotografia den mas leei tipota..oute sfragida oute ypografes oute tipota den exei.Kati allo..diladi etsi opws to plasare o grafeas tis panw epistolis..mas leei diladi oti tha einai touristiko mnimeio?

haona den exeis tin aitisi me ton arithmo protokolou?giati ayti sti fotografia den mas leei tipota..oute sfragida oute ypografes oute tipota den exei.Kati allo..diladi etsi opws to plasare o grafeas tis panw epistolis..mas leei diladi oti tha einai touristiko mnimeio?
Επισκέπτης
Παρασκευή 01/07/22, 20:38

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη