Μαζικές κατεδαφίσεις κατοικιών στο χωριό Δρυμάδες προγραμματίζει η αλβανική Κυβέρνηση

Μαζικές κατεδαφίσεις κατοικιών στο χωριό Δρυμάδες προγραμματίζει η αλβανική Κυβέρνηση

Στην κατεδάφιση των κατοικιών που χτίστηκαν στις Δρυμάδες μετά το 1991 ετοιμάζεται να προχωρήσει η αλβανική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης 29 της 20ής Ιανουαρίου 2016 με τίτλο "Για την κήρυξη ιστορικού κέντρου του χωριού Δρυμάδες" (φώτο 1), η οποία και φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού Ράμα. Για το λόγο αυτό αναμένεται να επισκεφτεί τις Δρυμάδες η Υπουργός Πολεοδομικής Ανάπτυξης της Αλβανίας, Eglantina Gjermeni, η οποία και θα "εξηγήσει τους λόγους" για τους οποίους θα γίνουν οι κατεδαφίσεις των σπιτιών και το "καλό που θα φέρει αυτό" στους κατοίκους των Δρυμάδων.

Για να ανοίξει ο δρόμος των κατεδαφίσεων ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Νομιμοποίησης Αυθαιρέτων (ALUIZNI), Artan Lame, έχει ζητήσει από την τοπική επιτροπή του ALUIZNI στην Αυλώνα να εξαιρέσει τα δηλωμένα αυθαίρετα σπίτια στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό από τη διαδικασία νομιμοποίησης στα πλαίσια της εφαρμογής της απόφασης κήρυξης των χωριών αυτών ως "ιστορικών κέντρων". Το σχετικό έγγραφο έχει αριθμό πρωτοκόλλου 2360 και ημερομηνία 1 Απριλίου 2016 (φώτο 2).

Στη συνέχεια η τοπική διεύθυνση του ALUIZNI στην Αυλώνα προχώρησε στη μαζική απόρριψη των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαίρετων σπιτιών στις Δρυμάδες με αποφάσεις που εκδόθηκαν στις 26 Απριλίου 2016 (φώτο 3/1.2.3) κι απεστάλησαν ταχυδρομικώς στους ιδιοκτήτες των σπιτιών στις 28 Απριλίου 2016. Οι αποφάσεις αυτές έφτασαν στις Δρυμάδες λίγες ημέρες πριν από τα σκαπτικά μηχανήματα της κρατικής πολεοδομικής υπηρεσίας μαζί με τη δύναμη της Αλβανικής Αστυνομίας και του Στρατού.

Τα σπίτια αυτά ανήκουν αποκλειστικά σε ελληνικές οικογένειες του χωριού και είχαν δηλωθεί ως αυθαίρετα από τους ιδιοκτήτες τους στην τοπική διεύθυνση ALUIZNI Αυλώνας ύστερα από παρότρυνση του Δημάρχου της Χιμάρας και των τοπικών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου του 2015 με την υπόσχεση πως θα νομιμοποιηθούν με βάση το σχετικό νόμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Με την απόρριψη της αίτησης νομιμοποίησης από την υπηρεσία του ALUIZNI κρίνονται αυτομάτως κατεδαφιστέα σύμφωνα με το νόμο 9482 "Περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων". Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις νομιμοποίησης κι έχουν δηλώσει τα σπίτια τους ως "αυθαίρετα" χάνουν το δικαίωμα ένστασης στο δικαστήριο καθώς έχουν οι ίδιοι παραδεχθεί με γραπτή τους δήλωση, παρουσία υπαλλήλου της υπηρεσίας που συνυπογράφει, πως τα σπίτια τους είναι "αυθαίρετα".

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου