Έβγαλαν την προτομή του Αριστοτέλη απ' την αυλή των Αγίων Πάντων

Επτά μήνες μετά την τοποθέτηση της, η προτομή του εθνομάρτυρα από τη Χειμάρρα Αριστοτέλη Γκούμα, αφαιρέθηκε από το προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι για την τοποθέτηση της,η οικογένεια είχε ζητήσει από την Ένωση Χειμαρριωτών – πρωτοβουλία της οποίας ήταν το μνημείο -  να τοποθετηθεί σε κάποιο προστατευόμενο χώρο, για ευνόητους λόγους. Με την τοποθέτηση της προτομής εντός του χώρου της εκκλησίας διαφώνησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος

 

που δεν ήθελε καμία ανάμειξη της εκκλησίας πέραν του θρησκευτικού μνημόσυνου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το πρωί της  χωρίς να λειτουργήσει, επιβάλλοντας ταυτόχρονα  στην εκκλησία των Αγίων Πάντων την ακοινωνησία μέχρι να αφαιρεθεί η προτομή από την αυλή της εκκλησίας.

Οι διοργανωτές από την πλευρά τους λένε πως η προτομή είναι μεν εντός του αυλόγυρου αλλά ο χώρος που τοποθετήθηκε δεν θεωρείτε από τους ίδιους αυλή της εκκλησίας αλλά κοινόχρηστος χώρος που διαμορφώθηκε μετά την αποκατάσταση του παλιού ελληνικού σχολείου.   Στη στάση του μητροπολίτη, κάποιοι έδειξαν κατανόηση, οι περισσότεροι  χειμαρριώτες και όχι μόνο εξοργίστηκαν ενώ δεν έλειψαν και οι ακραίες φωνές που έλεγαν ότι θα προσχωρήσουν στην Ελλαδική Παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία.

 

Τραγικές φιγούρες, αυτής της υπόθεσης ήταν οι γονείς του Αριστοτέλη, που θα έπρεπε να γίνουν μέρος του «προβλήματος» και της επίλυσης του! Σύμφωνα με το ιστολόγιο «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» ο πατέρας του Αριστοτέλη κ. Ηλίας Γκούμας επικοινώνησε ταχυδρομικά και τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο, ώστε να βρεθεί μία λύση.

Ήμασταν από αυτούς που είχαμε δείξει κατανόηση στη στάση του μητροπολίτη, σε βαθμό που δεχτήκαμε και έντονη κριτική από κάποιους φίλους. Μετα από αυτή την εξέλιξη, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε «τέλος καλά όλα καλά». Όποιου και να ήταν η ιδέα του κοιμητηρίου, την θεωρούμε απαράδεκτη! Η τοποθέτηση της προτομής στο κοιμητήριο, θα θυμίζει πιο πολύ την εξορία της παρά τον πρωταρχικό στόχο για τον οποίο έγινε. Η προτομή απείχε από τον τοίχο περίφραξης του σχολείου και της εκκλησίας μόλις δύο μέτρα, και αν η εκκλησία δεν ήθελε ανάμειξη, μία λύση θα ήταν να παραχωρήσει δύο τετραγωνικά μέτρα από την αυλή για να τοποθετηθεί το μνημείο και να είχε έξοδο από το δρόμο που πάει στο κάστρο. Δύο τετραγωνικά μέτρα, πιστεύουμε πως άξιζε να παραχωρηθούν για κάποιον που μαρτύρησε για τη γλώσσα του. Δύο τετραγωνικά μέτρα, όχι γιατί τα έχει ανάγκη ο Αριστοτέλης αλλά όλοι εμείς, ως άλλο ένα σημείο αναφοράς των υποχρεώσεων απέναντι στον τόπο μας.

 

Βορειοηπειρώτης

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Χιμάρα (φωτογραφ...
Τότε αγώνας, με σύμμαχο την φτώχεια, για την Ελλάδ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη