Αλβανία: Άφησαν ελεύθερο δραπέτη συνεργό του Κόλα

Αλβανία: Άφησαν ελεύθερο δραπέτη συνεργό του Κόλα

Θέμα: Απάντηση στην υπ' αριθ. 3193 από 16.2.2016 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικήτα Κακλαμάνη

1. Το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά προσεκτικά το νομοσχέδιο που υιθέτησε πρόσφατα (18.02.2016) η ολομέλεια του Αλβανικού Κοινοβουλίου «Περί καταγραφής της διεύθυνσης των Αλβανών υπηκόων που διαμένουν εκτός Αλβανίας». Το σκεπτικό και οι στόχοι του νομοσχεδίου, καθώς και οι επιδεκτικές διαφορετικών ερμηνειών διατάξεις του, προκαλούν τον εύλογο προβληματισμό μας.

2. Ειδικότερα, ερωτηματικά δημιουργεί το ενδεχόμενο διασύνδεσης της διαδικασίας καταγραφής διευθύνσεων των υπηκόων της χώρας που διαμένουν στο εξωτερικό με μελετώμενη απόδοση δικαιώματος επιστολικής ψήφου. Οι επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε περίπτωση οριστικής υιοθέτηήσς του, στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά και στο δικαίωμα της ψήφου, ειδικότερα, προβληματίζουν την Ελληνική Κυβέρνησης, ιδίως υπό το φως, τόσο του υπάρχοντος αλβανικού εκλογικού νόμου, αλλά και της εν εξελίξει μεταρρυθμίσης του αλβανικού Εκλογικού Κώδικα, πολλώ δε μάλλον εφόσον οι πρόνοιες του εν λόγω Νομοσχεδίου θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

3. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη εγείρει, διμερώς, προς την αλβανική πλευρά το ζήτημα και τον εν γένει προβληματισμό μας. Παράλληλα, έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε το θέμα να τύχει κατάλληλης εξέτασης και σε αρμόδια ευρωπαικά όργανα, καθώς η Αλβανία, τελεί υπό τακτική περιοδική αξιολόγηση, ως εκ του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας.

4. Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, τόσο διμερώς όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., θα συνεχίσει να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Αλβανία. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης αποτελεί ιδιαιτέρως η διαφύλαξη και η προστασία των δικαιωμάτων των απανταχού ομογενών μας και γι' αυτό παρακολουθούμε προσεκτικά συναφείς εξελίξεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: «Το ελληνικό προξενείο αναμιγνύετ...
Τραγούδι του Αγάθωνα Ιακωβίδη για τα "πάθη" του Κα...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη