​Κυβέρνηση Ράμα - ΟΜΟΝΟΙΑ, σημειώσατε 1

​Κυβέρνηση Ράμα - ΟΜΟΝΟΙΑ, σημειώσατε 1

Με την εκλογή του Λεωνίδα Παππά ως νέου προέδρου της οργάνωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία ΟΜΌΝΟΙΑ, τον Ιανουάριο του 2015, νέες ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον της οργάνωσης γεννήθηκαν για τα μέλη της ΕΕΜ που ακόμα πιστεύουν στο ρόλο που η οργάνωση πρέπει να έχει στην Αλβανία.

Ακολούθησε μια ομολογουμένως έξυπνη κίνηση του νέου προέδρου, ο οποίος έστρεψε την προσοχή στους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και εκπροσωπούν την πλειοψηφία του συνόλου της ΕΕΜ. Άρχισαν να οργανώνονται τοπικές οργανώσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις μεγαλούπολης και πλαισιώθηκαν από νέους που αντιπροσωπεύουν την νέα στροφή της προεδρίας προς μια ομάδα που έχει να προσφέρει πολλά στα άλυτα ζητήματα της ΕΕΜ.

Όλα βαίνουν καλώς για την νέα ηγεσία και το νέο άνοιγμα της στην Ελλάδα που θα απέφερε στο άμεσο μελών (με βάση τους υπολογισμούς του κ. Παππά) κύρος και ψήφους για τα ελληνικά κόμματα ΚΕΑΔ και MEGA με την προοπτική προσέγγισης μιας μεγάλης εκλογικής βάσης που αριθμεί σχεδόν 300.000 ψηφοφόρους, ικανοί να αλλάξουν τα πολιτικά δρώμενα της Αλβανίας.

Ώσπου η κυβέρνηση Ράμα παρουσίασε προς συζήτηση στην Αλβανική Βουλή, στις 8 Φεβρουαρίου, το νομοσχέδιο "Για την καταγραφή και την εγγραφή μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας των μεταναστών". Ένα νομοσχέδιο που έγινε νομός σχεδόν με την διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς ολοκλήρωσε την συζήτηση και υπερψηφίστηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Με την ψήφιση αυτού του νόμου όλα τα μέλη της ΕΕΜ που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους στην Αλβανία οπότε η συμβολή και η στήριξη τους προς την ΟΜΟΝΟΙΑ το ΚΕΑΔ και το MEGA από εδώ και πέρα θα είναι μόνο συμβολική και δεν μπορεί να εκφραστεί σε ψήφο.

Υπήρξε ένα γεγονός το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από όλους, το νομοσχέδιο πέρασε για έγκριση και από την Επιτροπή Ασφαλείας της Αλβανικής Βουλής !!! αν και παρουσιάστηκε ως μια απλή νομοθετική ρύθμιση για το ληξιαρχείο και υπερψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία στην βουλή. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον του νόμου και χρειαζόταν την έγκριση της επιτροπής ασφαλείας της Αλβανικής Βουλής;;; Ο νοών νοείτω.

Μέχρι στιγμής η ηγεσία της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ δεν έχει αντιδράσει επίσημα σχετικά με αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για το μέλλον της ΕΕΜ στην Αλβανία και η μόνη αξιόλογη αντίδραση ήταν αυτή που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες από το βήμα της Αλβανικής Βουλής.

Η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ δεν έχει την πολιτική δύναμη να αντιστρέψει αυτή την νομική εξέλιξη αλλά ας ελπίσουμε ότι θα αντιδράσει πριν η σιωπή της θεωρηθεί αποδοχή του νόμου.

Προς το παρόν:
Κυβέρνηση Ράμα - ΟΜΟΝΟΙΑ, σημειώσατε 1.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου