Η Αλβανία και η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Η Αλβανία και η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Το 1999 η UNESCO, ανακοίνωσε την 21η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας. Η επιλογή της ημερομηνίας έχει να κάνει με την δολοφονία Μπαγκλαντεσιανών φοιτητών το 1952 που διαδήλωναν για την αναγνώριση της μητρικής τους γλώσσας στο Ανατολικό Πακιστάν. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι η διαφύλαξη και προώθηση της ειρήνης και της πολιτισμικής και γλωσσικής ποικιλότητας.

Όπως σημειώνει η UNESCO "Οι γλώσσες είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία στην προσπάθεια διατήρησης και ανάπτυξης τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι προσπάθειες που γίνονται για τη διάδοση των μητρικών γλωσσών δεν ενθαρρύνουν μόνο τη γλωσσική ποικιλότητα και την πολύγλωσση εκπαίδευση. Βοηθούν, επίσης, να κατανοήσουμε πληρέστερα τις γλωσσικές και πολιτισμικές παραδόσεις ανά τον κόσμο και να είμαστε αλληλέγγυοι στη βάση της κατάνόησης, της αποδοχής και του διαλόγου»

Θα περιμέναμε η ημέρα αυτή να αποτελεί αφορμή για διάλογο και στην Αλβανία καθώς η μνήμη από την απάνθρωπη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, απλά και μόνο επειδή μιλούσε την μητρική του γλώσσα, είναι νοπή ακόμα. Δυστυχώς και φέτος δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία εντός της αλβανικής επικράτειας με αφορμή την ημέρα αυτή.

Αφελώς κάποιοι θεωρούν πως η αλβανική πολιτεία δεν αναγνωρίζει την ημέρα αυτή και την σημασία της. Αφελώς γιατί η αλβανική πρεσβεία στην Ιταλία διοργάνωσε σήμερα ημερίδα στην Ρώμη ημερίδα με θέμα τις γλωσσικές μειονότητες και τους αλβανόφωνους της Ιταλίας.

Περιμένουμε τουλάχιστον από τις δικές μας οργανώσεις στο μέλλον να εκμεταλλευτούν τέτοιες ευκαιρίες για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.

Η ομιλία του Ε. Ντούλε για την καταγραφή διευθύνσε...
Ομιλία του προέδρου της Ομόνοιας Χιμάρας στο πρώτο...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη