Ερώτηση Ν. Κακλαμάνη για τις αλβανικές μεθοδεύσεις να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου στους Βορειοηπειρώτες

Ερώτηση Ν. Κακλαμάνη για τις αλβανικές μεθοδεύσεις να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου στους Βορειοηπειρώτες

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά Νικόλαο.
ΘΕΜΑ: Νέες προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης.

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με μεθοδεύσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, που σκοπεύουν να περιορίσουν τη συμμετοχή Βορειοηπειρωτών στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Αλβανικής Βουλής, έχει εισαχθεί για επεξεργασία πρόταση για αλλαγή στο νόμο περί εγγραφής μονίμου διευθύνσεως κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου. Επομένως, εάν η αλλαγή εγκριθεί θα απαιτείται η υποχρεωτική εγγραφή στα μητρώα της διευθύνσεως κατοικίας όσων διαμένουν στο εξωτερικό. Η άμεση συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης θα είναι ο αποκλεισμός από τους εκλογικούς καταλόγους όλων όσοι διαμένουν στο εξωτερικό και το δηλώσουν στα ληξιαρχεία δυνάμει της υπό ψήφισή τροποποιήσεως, συμπεριλαμβανομένων και των Βορειοηπειρωτών που κατοικούν στην Ελλάδα.

Όταν τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν διαδικασίες επιστολικής ψήφου, ώστε να ψηφίζουν οι πολίτες από τον τόπο διαμονής τους και χωρίς να μετακινούνται στη χώρα καταγωγής τους, η συγκεκριμένη χώρα με τις παραπάνω τροπολογίες προχωρά σε ρυθμίσεις που στοχεύουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα η δήλωση μονίμου κατοικίας δεν ήταν υποχρεωτική και ως εκ τούτοι ομογενείς προερχόμενοι από τη Βόρεια Ήπειρο, αλλά και γενικότερα Αλβανοί πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, η ψήφιση και εφαρμογή το νέου νόμου, είναι δεδομένο, ότι θα πλήξει καίρια την Ελληνική ομογένεια της Βορείας Ηπείρου, καθώς θα αποκλείσει από τη συμμετοχή στις εκλογές χιλιάδες Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

- Αληθεύει το παραπάνω δημοσίευμα; Υπάρχει υπό ψήφιση διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αλλαγή στο νόμο περί εγγραφής μονίμου διευθύνσεως κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου που θα οδηγήσει σε αποκλεισμό από τις εκλογές των πολιτών Αλβανίας που διαμένουν στο εξωτερικό;

-Με ποιο τρόπο θα αντιδράσει ουσιαστικά η Ελληνική κυβέρνηση και θα προστατεύσει το δικαίωμα των μελών της Ελληνικής ομογένειας, να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας τους; Θα θέσει το ζήτημα στα αρμόδια

ΑΘΗΝΑ 16-2-2016
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Διαβάστε επίσης: Αλβανία: Νομοθετική ρύθμιση για να μην ψηφίζει η ΕΕΜ στις εκλογές

Η Αυτονομία είναι η ελάχιστη έννομη βάση για τις δ...
Οι Τσάμηδες διεκδικούν εδάφη της Ηπείρου στο διεθν...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη