Ο κόλπος του Πάνορμου ως εθνικός δρυμός, πότε;

Ο κόλπος του Πάνορμου ως εθνικός δρυμός, πότε;

Το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), με άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, ρίχνει φως στην υπόθεση ανακήρυξης του κόλπου του Πάνορμου στην περιοχή της Χιμάρας ως εθνικού δρυμού.

Το σχέδιο σκοπεύει να κηρύξει μια έκταση περίπου 2000 στρέμματα από τα οποία τα 317 βρίσκονται στην στεριά και τα 1700 στρέμματα στην θάλασσα, ως εθνικό δρυμό όπου δεν θα επιτρέπονται οι κατασκευές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που βλάπτουν το περιβάλλον. Οι περιβαλλοντολόγοι και άλλοι επιστήμονες αναφέρονται στην αναγκαιότητα κήρυξης της περιοχής ως εθνικού Δρυμού καθώς κινδυνεύει άμεσα από την ιχθυοκαλλιέργεια και την κατασκευή οικοδομών και άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το άρθρο του BIRN, αν και το σχέδιο έχει εγκριθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος και το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, η τελική απόφαση της κυβέρνησης έχει κολλήσει από το Υπουργείο Γεωργίας το οποίο αρνείται να εγκρίνει την κήρυξη της περιοχής ως εθνικού δρυμού. Υπάρχει και έτοιμο σχέδιο-απόφασης της κυβέρνησης που έχει καθαρογραφεί και περιμένει την υπογραφή του πρωθυπουργού Ράμα.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ως πιθανότερο εμπόδιο τα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την εκμετάλλευση του κόλπου του Πάνορμου από την ιχθυοκαλλιέργεια και την παράνομη αλιεία του θαλάσσιου μαλάκιου γνωστό στην Αλβανία ως ντάτερι (Λιθοφάγος). Επίσης αναφέρεται και στα σχέδια κατασκευής λιμανιού για την εξυπηρέτηση γιοτ και μικρών τουριστικών πλεούμενων μέσων. Το άρθρο αναφέρετε στην ιχθυοκαλλιέργεια του Μιχάλη Κοκδήμα ο όποιος συνεχίζει την δραστηριότητα του αν και η άδεια λειτουργίας του έχει λήξει από το 2011.

Ο Εκσκαφέας

Διαβάστε εδώ το άρθρο


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου