Αλβανία: Νομοθετική ρύθμιση για να μην ψηφίζει η ΕΕΜ στις εκλογές

Αλβανία: Νομοθετική ρύθμιση για να μην ψηφίζει η ΕΕΜ στις εκλογές

Η επιτροπή νομοθεσιών της Αλβανικής βουλής, στις 8 Φεβρουαρίου,άνοιξε την συζήτηση για αλλαγές στο νόμο περί εγγραφής μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου. Οι αλλαγές που προτείνει το κυβερνών κόμμα έχουν σκοπό την υποχρεωτική εγγραφή της διεύθυνσης κατοικίας όσων μένουν στο εξωτερικό στα μητρώα του ληξιαρχείου βάση του οποίου εκδίδεται η λίστα των ψηφοφόρων στις τοπικές και βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Προσοχή: Με βάση νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε το 2007, μετά από πρόταση του Σοσιαλιστικού κόμματος, όσοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό δεν μπορούν να εγγράφονται στις εκλογικές λίστες.

Μέχρι πρόσφατα η δήλωση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας δεν ήταν υποχρεωτική οπότε όσοι διαμένουν στο εξωτερικό μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγή τους. Με την υποχρεωτική εγγραφή της μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας στο μητρώο του ληξιαρχείου, όλα τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ΧΆΝΟΥΝ το δικαίωμα ψήφου στην Αλβανία.

Προς το παρόν, μόνο οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν εκφραστεί κατά της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και η Οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ που εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, δεν έχουν εκφραστεί ακόμα επίσημα.

Θυμίζουμε πως το δικαίωμα ψήφου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα που το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας προσπαθούν να αφαιρέσουν από την Ελληνική μειονότητα με μια ύπουλη και σιωπηλή νομοθετική ρύθμιση.

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα αφήνοντας όμ...
Η απελευθέρωση της Χειμάρρας, 22 Δεκεμβρίου 1940

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Κυριακή 02/10/22, 00:05

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη