Από ότι φαίνεται, η ανθελληνική και εθνικιστική ρητορική που έχουν καταπλακώσει την πολιτική και κοινωνική ζωή στην Αλβανία, αποδίδει "καρπούς".

Οι Αλβανοί θεωρούν πλέον την Ελλάδα ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την χώρα τους, πιο επικίνδυνη και από την Σερβία με την οποία πολέμησαν το 1999 για το Κόσοβο και με την οποία έχουν ανοικτούς λογαριασμούς. Επίσης, έχουν και άλυτα ζητήματα όσον αφορά το Πρέσεβο στην Νότια Σερβία όπου ζει Αλβανική μειονότητα!!!

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε το κέντρο Αλβανο-Σερβικων σχέσεων, προκύπτει πως η Ελλάδα θεωρείτε ο νούμερο ένα κίνδυνος για την Αλβανία, καθώς το 31,6% των ερωτηθέντων θεωρεί την Ελλάδα ως κίνδυνο για την χώρα τους ενώ το 27.8% θεωρεί κίνδυνο την Σερβία!!!

Ο συνδυασμός της ανθελληνικής ρητορικής του εθνικιστικού κόμματος του Ιντρίζι και της παθητικής στάσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας (η οποία ομολογουμένως έχει λίγες δυνάμεις στην Αλβανική κοινωνία) στα θέματα του σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας έχει δημιουργήσει μια αρνητική αντίληψη στην Αλβανική κοινωνία για την Ελλάδα.

Σε αυτό έχει συμβάλει και το γεγονός ότι η Βουλή της Αλβανίας έδωσε γη και ύδωρ στους στα ακραία στοιχεία διορίζοντας τον πρόεδρο του εθνικιστικού κόμματος των "τσάμηδων" Σπετίμ Ιντρίζι ως Αντιπρόεδρο της Βουλής ενώ ανήκει σε αυτούς που καθημερινά τρέφουν το μίσος κατά της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Ράμα συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση καθώς επιτίθεται στην Ελληνική Εθνική μειονότητα στην Αλβανία ποτέ άμεσα καταστρέφοντας τις εκκλησίες και ποτέ έμμεσα με επιθέσεις κατά των αντιπροσώπων της μειονότητας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, κάθε φορά που θέλει να απομακρύνει την προσοχή των πολιτών από τα οικονομικά σκάνδαλα και την ασταθή συμμαχία με το κόμμα του Ιλίρ Μετά.

Βέβαια και η ανύπαρκτη Ελληνική διπλωματική παρουσία στην Αλβανία έχει τις ευθύνες της καθώς έχει περιορίσει το ρόλο της σε υπηρεσία είσπραξης εσόδων για το Ελληνικό κράτος από τους "πλούσιους" Βορειοηπειρώτες που αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα πόσα για επικυρώσεις εγγράφων για σύνταξης που δεν θα πάρουν ποτέ.

Ο Εκσκαφέας