Ο Χιμαραίος Χ. Γκέζος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 6η διεθνή έκθεση βιβλίου στο Κίεβο

Ο Χιμαραίος Χ. Γκέζος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 6η διεθνή έκθεση βιβλίου στο Κίεβο

Από επίσημους κρατικούς φορείς της χώρας διαδίδεται ότι η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τα γεγονότα της κατεδαφίσεως του ιερού ναού του Αγ. Αθανασίου στις Δρυμάδες. Το αληθές είναι ότι έχει εκδώσει ήδη τρείς δημόσιες ανακοινώσεις -διαμαρτυρίες. Οι δυο στις 20, 21 του μηνός Αυγούστου για να σταματήσουν τα σχέδια κατεδαφίσεως. Και μια τρίτη 26 του μηνός έντονη διαμαρτυρία μετά την κατεδάφιση.

Συγκεκριμένα στην Διαμαρτυρία της 21η Αυγούστου υπογραμμίζεται: «Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδικάζει σκληρά αυτά τα γεγονότα, που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως. Απευθύνει έκκληση στους πιστούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι στην υπεράσπιση του ναού. Απαιτεί από το κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009».

Στην τρίτη διαμαρτυρία τονίζεται μεταξύ άλλων η ιεροσυλία, η αυθαιρεσία και η προκλητική παρανομία: «Η ενέργεια αυτή αποτελεί βάναυση παράβαση του Νόμου αρ. 10057, 22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας», Άρθρο 21/1,2 : «Τα κτήρια και τα λοιπά αντικείμενα, τα οποία χρησιμεύουν δια την θρησκευτικήν λατρείαν, θεωρούνται ιερά από την Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Αλβανίας. Απαγορεύεται η επέμβασις των κρατικών αρχών εις αυτά, εκτός των επ’ αυτοφώρω περιπτώσεων, όταν τούτο ζητείται να εκτελεσθεί κατόπιν αποφάσεως εισαγγελικής, ή δικαστηρίου, ή εκτελεστικής εντολής, ή εις περίπτωσιν αμέσου κινδύνου. 2. Η Πολιτεία εγγυάται το απαραβίαστον του δημοσίου χώρου. Η Πολιτεία προστατεύει τους καθιερωμένους θρησκευτικούς χώρους δια την λατρείαν βάσει του νόμου».

Είναι λοιπόν, εντελώς αναληθές ότι η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας δεν διαμαρτυρήθηκε για τα γεγονότα.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία ως συνδιοργανώτρια της «Διεθνούς Συναντήσεως για την Ειρήνη» που έλαβε χώρα στα Τίρανα 6 - 8 Σεπτεμβρίου απέφυγε διακριτικά τον θόρυβο εναντίον της σκανδαλώδους αυτής καταπατήσεως της θρησκευτικής ελευθερίας και της ιεροσυλίας θρησκευτικών χωρών. Παραμένει πάντως ανεξήγητο πως χωρίς καμιά επικοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι κρατικές αρχές προέβησαν στο προσβλητικό για την Ορθοδοξία αυτό γεγονός. Η Εκκλησία διαμαρτυρήθηκε ήδη και δεν θα πάψει να υπερασπίζεται την αλήθεια και το δίκαιο.

Εκ της Αρχιεπισκοπής
10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο οδηγός ασφαλείας του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ...
Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει στην Ευρωβουλή την αρπα...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη