Η Αλβανία αναβάλλει την υποβολή προσφορών σε θαλάσσια και χερσαία μπλοκ υδρογονανθράκων

Η Αλβανία αναβάλλει την υποβολή προσφορών σε θαλάσσια και χερσαία μπλοκ υδρογονανθράκων

Η Αλβανία ανακοίνωσε την παράταση για ένα μήνα – έως τις 15 Ιουλίου - της προθεσμίας υποβολής προσφορών για τις εταιρείες που επιθυμούν να διεξαγάγουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε πέντε χερσαία μπλοκ στη χώρα, ενώ για δύο ακόμη οικόπεδα ανεβλήθη επ’ αόριστον.

Ας σημειωθεί ότι το ένα από αυτά τα μπλοκ, το «Ιόνιο 5», επικαλύπτει μέρος οικοπέδου που περιλαμβάνεται στον ελληνικό διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι Αλβανοί ζήτησαν πριν ένα μήνα και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, οι οποίες θα διεξαχθούν απέναντι από χερσαίο τμήμα του παραπάνω αλβανικού οικοπέδου και ενός χερσαίου, για το οποίο, επίσης, δόθηκε αναβολή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Ντέμιαν Γκικνούρι έδωσε χθες εντολή, ώστε η ημερομηνία υποβολής των προσφορών να αναβληθεί για ένα μήνα, δηλ. έως τις 15 Ιουλίου (αντί της 15ης Ιουνίου, που ίσχυε ως τώρα) για το θαλάσσιο οικόπεδο 4,3, Dumre, C και το χερσαίο οικόπεδο 4, αλλά και το Ιόνιο 5, μέρος του οποίου , συμπίπτει με περιοχή του Ιονίου Πελάγους κοντά στην Κέρκυρα που περιλαμβάνεται στο οικόπεδο 1 του ελληνικού διαγωνισμού. Ας σημειωθεί ότι ο ελληνικός διαγωνισμός λήγει μία ημέρα πριν τη νέα προθεσμία του αλβανικού – αν και υπάρχουν πληροφορίες για παράταση εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ.

Επισήμως, στόχος της παράτασης του αλβανικού διαγωνισμού είναι να δοθεί στις ενδιαφερόμενες εταιρείες περισσότερο χρόνο να συντάξουν τις προτάσεις τους.

Η κίνηση αυτή, έρχεται μετά από την ακύρωση, εκ μέρους του αλβανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 2010, της συμφωνίας του 2009 μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, που αφορούσε στη χάραξη της υφαλοκρηπίδας των δύο κρατών.

Τα αρχικά ευρήματα ερευνών στην περιοχή έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Shell και της Petromanas.

Ο Ρατσισμός στην Ευρώπη καλά κρατεί
Η Τουρκία χαρίζει 27 στρατιωτικά οχήματα στην Αλβα...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη