Ο Στρατούλης ξαναδίνει συντάξεις σε 30.000 ομογενείς υπερήλικες

Ο Στρατούλης ξαναδίνει συντάξεις σε 30.000 ομογενείς υπερήλικες

Το κόστος από την επαναφορά που τέθηκε σε διαβούλευση θα ανέλθει σε 11 εκατ. ευρώ - Η σύνταξή τους είχε κοπεί απο την 1η Ιανουαρίου 2013 στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της χορήγησης συντάξεων

Την επαναφορά των συντάξεων σε 30.000 υπερήλικες Έλληνες και ομογενείς συνταξιούχους του ΟΓΑ, η οποία είχε περικοπεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 όταν και αυστηροποιήθηκαν τα κρίτηρια χορήγησής τους εξετάζει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το κόστος από την αποκατάσταση των συντάξεων αυτών θα ανέλθει σε 10,8 εκατομμύρια ευρώ καθώς η κατώτατη σύνταξη στο ταμείο ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την άρση ασφαλιστικών αδικιών που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση και απλοποιείται, όχι μόνο η δική τους λειτουργία, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων.

Παράλληλα, συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ειδικά κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία. Με τη διάταξη προτείνεται η συγκρότηση Ειδικών Κλιμακίων Ελέγχων εργοδοτών για την ανάπτυξη ειδικών ελεγκτικών δράσεων σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης οι ακόλουθες διατάξεις:

Καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες παντός προνοιακού επιδόματος αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως –ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι ΑμεΑ, των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς φορείς τους.

Συγκροτείται Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από πρόσωπα με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα και η οποία θα συμβάλει στην επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του.

Καταργείται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.

Συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου, τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.

Θεσπίζεται η συμμετοχή στο Δ.Σ του ΙΚΑ, εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ και της ΑΓΣΣΕ, και κατά συνέπεια αυξάνονται τα μέλη του κατά δύο. (από 15 σε 17)

Προβλέπεται στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο, της χορήγησης του προνοιακού επιδόματος και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης , του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης, που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης.

Εφαρμόζεται η απλή αναλογική στις οργανώσεις των συνταξιούχων.

Πρώτο Θέμα

Ο δήμος Ιωαννιτών για τις προκλήσεις της Αλβανικής...
Οι προϋποθέσεις για την ιθαγένεια σε μετανάστες 2η...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη