Πρόεδρος της Τσεχίας: Εγκληματίας πολέμου o Θάτσι με το Κοσσυφοπέδιο "άνοιξε το κουτί της Πανδώρας"

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, εκτόξευσε σκληρές κατηγορίες εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, πρώην Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου και ιδρυτικό μέλος της εξτρεμιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης UCK που ονειρεύεται τη «Μεγάλη Αλβανία.

Σε μια συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα «Novosti», ο κ. Ζέμαν δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η Τσεχική Δημοκρατία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο ίδιος το απορρίπτει προσωπικά.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "αυτό αποδεικνύεται και περίτρανα από τη απουσία πρεσβείας και πρεσβευτού στην Πρίστινα".

Επιπλέον, ο Τσέχος πρόεδρος χαρακτήρισε τον υπουργός Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι ότι είναι ένας εγκληματίας πολέμου και ότι τη θέση του για τον θέμα αυτό το έχει επαναλάβει αρκετές φορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τσεχίας, με το Κοσσυφοπέδιο "έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» και έχει ξεκινήσει "μια επικίνδυνη διαδικασία για επαναχάραξη των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της αλλαγής σε ολόκληρο τον κόσμο."

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια πολιτική δίκαιη προς τη Σερβία, που επιδιώκουν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και άλλες συνθήκες κατά καιρούς, ο Πρόεδρος της Τσεχίας δήλωσε ότι τα πάντα εξαρτώνται από τη Σερβία υπονοώντας και ότιοι σερβικές αρχές δεν πρέπει πάντα να ακολουθούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζέμαν προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι, η Σερβία δεν είναι αναγκασμένη να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέφερε τη Σλοβακία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ρουμανία και η Κύπρος ως κράτη μέλη της Ε.Ε που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.