Έξαλλη η Σερβία με τις δηλώσεις Ράμα για το Κόσοβο

Έξαλλη η Σερβία με τις δηλώσεις Ράμα για το Κόσοβο

Το γεωπολιτικό θερμόμετρο των Βαλκανίων ανεβαίνει για ακόμα μία φορά στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα ότι η Αλβανία θα ενωθεί με το Κόσοβο σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ράμα «χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και σπέρνει την αστάθεια στην περιοχή» ήταν η άμεση αντίδραση των Σέρβων μέσω του Μάρκο Ντζούριτς, συμβούλου του Σέρβου προέδρου.

Ο δε Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγραψε στο Τwitter ότι η Αλβανία και το Κόσοβο «δεν πρόκειται ποτέ να ενωθούν» και ζήτησε «από τους Αλβανούς ηγέτες να σταματήσουν να υποκινούν την αστάθεια στην περιοχή».

Ο Ράμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Πρίστινα «Kosova Klan» από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός να καθυστερεί η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες του Κοσόβου που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να σκεφτεί πιο στρατηγικά και «να απαιτήσει τα Βαλκάνια» να γίνουν μέρος της το συντομότερο δυνατόν. «Και τότε, φυσικά, όλες οι εθνότητες στα Βαλκάνια θα είναι μαζί χωρίς την ανάγκη να έχουν να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια των συνόρων», είπε.

Τόνισε δε ότι «προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο αν οι Βρυξέλλες συνεχίσουν να κλείνουν την πόρτα στο Κόσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίησή τους με τον κλασικό τρόπο». Και συνέχισε: «Η ένωση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου... είναι αναπόφευκτη και αδιαμφισβήτητη». «Το μόνο ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό», είπε ο Ράμα. «Θα γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ ως μια φυσιολογική διαδικασία κατανοητή από όλους; 'Η θα συμβεί ως αντίδραση στην τύφλωση ή την τεμπελιά της ΕΕ;».

Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «τα λόγια του Ράμα δεν αποτελούν απειλή, αλλά ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Διαπραγματεύσεις με ΕΕ
Στο μεταξύ, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ξεχωριστές δηλώσεις του τόνισε πως το άνοιγμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται από τους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνοντας ότι η Σερβία από την πλευρά της έκανε ό,τι ήταν στις δυνατότητές της.

«Ο,τι περνούσε από το χέρι μας, από τον διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσόβου έως την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, όλες τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, όλα αυτά τα κάναμε. Οι Βρυξέλλες πρέπει να λάβουν απόφαση, αν επιθυμούν τη Σερβία στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι, ότι φέτος ενδέχεται να ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια, μίλησε για «ενθαρρυντική εξέλιξη».

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ / ethnos.gr

Συνελήφθη ο Αλβανός που έκλεψε το ιερό λείψανο του...
Το πασχαλινό μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Ανα...
 
  1. Σχόλια (2)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

"Έξαλη η Σερβία..." Χ Ε Σ Τ Η Κ Α Μ Ε

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click