Ομάδα του 3ου λόχου του Συντάγματος "Ζωγράφου" στους Γεωργουτσάτες Δρόπολης

Ομάδα του 3ου λόχου του Συντάγματος "Ζωγράφου" στους Γεωργουτσάτες Δρόπολης

Φωτογραφία:


-Στη μέση ο λοχαγός Ν. Αποστολάκος (έπεσε ένδοξα στην Μ.Ασία το 1922) διοικητής του 3ου λόχου ,με την διάτρητη από τις σφαίρες σημαία (ενθύμιο της μάχης του Λαμπόβου)την οποία με την λήξη του αγώνα κατέθεσε στον Μητροπολιτικό Ναό Αργυροκάστρου ,μαζί του είναι οι τραυματίες: Παν.Σακκάς(επιλοχίας),Δημ.Γιαννούλης(δεκανέας),Δημ. Παπαδημητρίου

(σαλπικτής δεκανέας),Παντ. Κάζος,Στ. Μακας,Ηλ. Γούδας,Γεωρ. Γρηγορόπουλος, Ευ.Μήτσικας,Ηλ.Παπαθανασίου,Ιω.

Καπόλας,Ιω.Ευθυμίου, Γεωρ. Χρυσικάκος(επιλοχίας), Ιω.Παυλάκης (επιλοχίας) και Παν. Καλαντώνης (επιλοχίας).


-Τότε η Κυβέρνηση της Αυτονόμου είχε προσφύγει στους Γεωργουτσάτες (στο χάνι της Ι. Μονής Πρ. Ηλίου-σήμερα Ιατρικό κέντρο"Ο Ευαγγελισμός").


-Με την κατάθεση της Σημαίας στην Μητρόπολη ,ο Μητροπολίτης Δριυνουπόλεως Βασίλειος Υπουργός,έστειλε την παρακάτω επιστολή με αρ. πρωτ.681.:


Πρός τον Αξιότιμον λοχαγόν της Αυτονόμου κ. Δ. Αποστολάκον.


Εις απάντησιν της από 5 τρέχοντος μηνός επιστολής του ενδοξωτάτου διοικητού του Συντάγματος κ. Γ. Ζήρα, γνωρίζω υμίν ότι την αιματοβαφή Σημαίαν του γενναίου Συντάγματος Δρίνου την δοξασθείσαν εις τας διά λόγχης επιθέσεως Λαμπόβου κατά των Αλβανών, εκομισάμεθα και ευχαρίστως θα διαφυλάξωμεν αυτήν εν τη Ι.Μητροπόλει,εις ιεράν ανάμνησιν του ευγενούς Ηπειρωτικού αγώνος, σεπτόν κειμήλιον της αισίας αυτού εκβάσεως και προς τιμήν των ενδόξων αγωνιστών ,οίτινες μαχόμενοι υπέρ ιδεωδών εθνικών δικαίων εστερέωσαν την ελευθερίαν του δεινώς δοκιμασθέντος πληθυσμού της Ελληνικότατης Ηπείρου.
Επι τούτοις διατελώ της υμετέρας ανδοξότητος διάπυρος εν Χριστώ ευχέτης.


Εν Αργυροκάστρω τη 8 Νοεμβρίου 1914.
(υπ.)+ 'Ο Δριυνουπόλεως Βασίλειος.

πηγή

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου