Τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν την απειλή των τζιχαντιστών του ISIL

Τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν την απειλή των τζιχαντιστών του ISIL

Οι μαχητές του ISIL που διέρχονται μέσω των βαλκανικών χωρών αποτελούν σοβαρή απειλή επειδή είναι σε θέση να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις οπουδήποτε, λένε οι ειδικοί.

Από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ και μετά, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ταξιδεύουν από τη Δυτική Ευρώπη μέσω των συνόρων των βαλκανικών χωρών προκειμένου να φτάσουν στα πεδία μάχης.

Οι τζιχαντιστές από τη Δύση διασχίζουν την περιοχή με αυτοκίνητο ή λεωφορείο μέσω της Κροατίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε), της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Επίσης χρησιμοποιούν τις πλωτές οδούς της περιοχής για να φτάσουν στην Τουρκία.

"Όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς, οι τρομοκράτες μπορούν να ανιχνευθούν εύκολα, και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν ταξιδεύουν ποτέ με αεροπλάνο. Όσοι θέλουν να φτάσουν στα πεδία μάχης του ISIL από τη Δυτική Ευρώπη, ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψουν είναι μέσω της βαλκανικής οδού λόγω της γεωγραφικής της θέσης" είπε ο Ντάρκο Τριφούνοβιτς, ο Σέρβος εκπρόσωπος, στη Διεθνή Ένωση Στρατηγικών Μελετών, στουςSETimes.

"Μόλις [μπουν στη θάλασσα], είναι εύκολο να φτάσουν στην Τουρκία, η οποία αποτελεί επιθυμητό σημείο σύνδεσης με τη Συρία. Οι πολύ φιλελεύθεροι συνοριακοί έλεγχοι στις χώρες αυτές, καθώς και οι πολυάριθμες ευκαιρίες για παράνομες διελεύσεις ειδικά στις όχθες του ποταμού Ντρίνα μεταξύ της Β-Ε και της Σερβίας ή του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας είναι κάτι που εξυπηρετεί αυτούς τους τρομοκράτες", είπε.

Ο Τριφούνοβιτς δήλωσε ότι η κύρια οδός διείσδυσης των ριζοσπαστών ισλαμιστών από τη Δύση είναι μέσω των Βαλκανίων, διότι υπάρχει το δίκτυο των αποκαλούμενων "ασφαλών σπιτιών" το οποίο διευθύνουν τρομοκρατικές ομάδες ντόπιων ισλαμιστών φονταμενταλιστών με βάση τη Β-Ε και τα παραρτήματα στην περιοχή της Ράσκας στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

"Έτσι, μπορούν να μετακινούνται από το ένα ασφαλές σπίτι στο επόμενο. Μετά παίρνουν ό,τι χρειάζονται - χρήματα, νέα έγγραφα ταυτότητας, καθώς και προστασία. Αυτά τα σπίτια διατηρούνται από ντόπιους φανατικούς ισλαμιστές και χρηματοδοτούνται από τις λεγόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις, είπε.

Ο Φαχρουντίν Κλαντιτσάνιν, συντονιστής στην ακαδημαϊκή πρωτοβουλία Φόρουμ 10 στη Νόβι Παζάρ, η οποία συνεργάζεται με νέους για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι τα ασφαλή σπίτια είναι συνήθως ενοικιαζόμενοι χώροι που χρησιμοποιούνται από ομάδες Γουαχάμπι για κοινές προσευχές και κοινωνικοποίηση.

«Είναι επικίνδυνο, καθώς αυτοί οι χώροι είναι θέρετρα κατήχησης που βρίσκονται εν μέσω της οδού προς τον πόλεμο", είπε ο Κλαντιτσάνιν SETimes.

Πρόσθεσε ότι τα μέρη αυτά είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να θεωρηθούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου ασφαλείας.

Ο Κλαντιτσάνιν είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιθανοί τζιχαντιστές, που μεταβαίνουν από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ανατολή, διασχίζουν τα Βαλκάνια.

Ο Τριφούνοβιτς προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν σοβαρή τρομοκρατική απειλή για τις βαλκανικές χώρες, και θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο αν επιστρέψουν στην περιοχή μετά τις συγκρούσεις.

"Είναι έτοιμοι να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, και μπορούν να το πράξουν οπουδήποτε", είπε. "Επιπλέον, είναι απειλή για τους ντόπιους μουσουλμάνους, καθώς συνεχίζουν να προβαίνουν σε πλύση εγκεφάλου και να στρατολογούν για τον σκοπό τους. Η επιστροφή τους είναι ακόμη χειρότερη απειλή. Δεν επιστρέφουν στις χώρες τους, επειδή μπορεί να συλληφθούν και να διωχθούν. Έτσι, παραμένουν εδώ για να διαδώσουν τις πεποιθήσεις τους και να αποκτήσουν μαχητικές δεξιότητες".

Τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να συλληφθούν ή να διωχθούν στην επικράτεια της περιοχής, επειδή δεν έχουν διαπράξει επισήμως κάποιο έγκλημα.

"Απλώς ταξιδεύουν - δεν απαγορεύεται να ταξιδέψουν στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού. Ένα ακόμη εμπόδιο είναι ότι η διαμετακόμιση γίνεται μέσω Σερβίας. Οι χώροι που συγκεντρώνονται είναι επίσημοι χώροι θρησκευτικών κηρυγμάτων, οι οποίοι επίσης δεν απαγορεύονται", δήλωσε ο Τριφούνοβιτς.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει περιορισμένο πεδίο δράσης σε αυτό το θέμα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσει τις ικανότητές του για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας με την τροποποίηση και την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη βελτίωση των θεσμικών ικανοτήτων."Προηγούμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα παρείχαν τη δυνατότητα δίωξης για υποκίνηση τρομοκρατίας, στρατολόγηση και εκπαίδευση για τρομοκρατικές δραστηριότητες και συμμετοχή στη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων", ανέφερε σε δήλωσή του ο τομέας αντιτρομοκρατίας του υπουργείου στουςSETimes .

"Το υπουργείο πρόκειται να ασχοληθεί με τις εγκληματικές δραστηριότητες διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων, και θα δραστηριοποιηθεί σε όλη την επικράτεια της Σερβίας", ανέφερε η δήλωση.

Το υπουργείο αναφέρει στους SETimesότι δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες να σταματήσει η διακίνηση και η συγκέντρωση των ριζοσπαστών ισλαμιστών από τη Δυτική Ευρώπη στη Σερβία.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μην διασχίζουν οι τρομοκράτες την περιοχή και να μην διαδίδουν ριζοσπαστική θεματολόγια; Πείτε μας τις σκέψεις σας στην ενότητα των σχολίων.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Αυτό είναι το νέο Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Χειμαρριωτώ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click