Πρόβλημα στο Προξενείο με την επικύρωση πιστοποιητικών

 

Δεν λένε να τελειώσουν οι ταλαιπωρίες για τους Βορειοηπειρώτες. Αναγνώστες της ιστοσελίδας μας ενημερώνουν πως άλλα εμπόδια  προβάλλει το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου  ως προς την επικύρωση ορισμένης κατηγορίας πιστοποιητικών. Είναι τα πιστοποιητικά όσων κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και στο αλβανικό πρωτότυπο που έχουν πάρει από τα αλβανικά ληξιαρχεία δεν έχει αναγραφεί σωστά ο τόπος γέννησης  στην Ελλάδα.

 

Λ.χ., το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου δεν δέχεται να επικυρώσει πιστοποιητικά που στο πρωτότυπο γράφουν «Janinë» ή «Selanik». Σύμφωνα μ΄αυτούς τους αρμόδιους κανονικά αυτά θα έπρεπε να αναγράφονταν ως «Ioannina» ή «Thessaloniki». Μακάρι να γινόταν αυτό.

 

Η διαδικασία εγγραφής στα αλβανικά δημοτολόγια ( που μέχρι τώρα θεωρούσαμε  πως επιβάλλεται να γίνει ακόμα και για πατριωτικούς λόγους) είναι συγκεκριμένη και δε φταίει σε τίποτα ο ταλαίπωρος πλέον Βορειοηπειρώτης.

Το ελληνικό πρωτότυπο μεταφράζεται επίσημα στην αλβανική και στη συνέχεια κατατίθεται στα ληξιαρχεία. Απ΄όσο είμαστε εις θέσιν να γνωρίζουμε μέχρι τώρα  τα Ιωάννινα τα μετέφραζαν ως «Janinë»  και τη Θεσσαλονίκη ως «Selanik».

 

Όπως αντίστοιχα κάνουν και οι επίσημοι μεταφραστές στο ελληνικό Υπεξ στην Αθήνα.  Το τοπωνύμιο «Gjirokastër»  το μεταφράζουν ως «Αργυρόκαστρο» και το «Saranda»  ως Αγιοι Σαράντα. Στην ελληνική έτσι λέγονται και το Αργυρόκαστρο, και οι Άγιοι Σαράντα. Αρέσει ή  δεν αρέσει σε ελλαδίτες ή αλβανούς γραφειοκράτες.

 

Κι ακόμα, εφόσον ζητείται κάτι τέτοιο από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, δεν θά πρεπε πρώτα αυτές ή το ΥΠΕΞ, ή ακόμα το υπουργείο Εσωτερικών  να στείλει ένα επίσημο κατάλογο  τοπωνυμίων ελληνικών δήμων στις αλβανικές αρμόδιες αρχές για να τελειώνουμε μια και καλή με τα λάθος αναγραφόμενα τοπωνύμια;

 

Ή μήπως είναι πιο εύκολο να (υπο)βάλουμε τους Βορειοηπειρώτες σε νέες ταλαιπωρίες με χαρτιά, μεταφράσεις, δικαστήρια, χαρτόσημα και 20 ευρα;;!!

 

deropoli.com

 

Gazeta shqiptare: Οδηγίες πολιτογράφησης στο Πρ. Α...
Θεματολογία εκπομπής Βόρειος Ήπειρος.gr
 
  1. Σχόλια (1)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

itan stravo to klima to e fage ke o gajdaros

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη