Στα Τίρανα μία νέα περιβαλλοντική κρίση είναι πολύ κοντά να εκραγεί λόγω της εξάντλησης των χωρητικοτήτων στον ΧΥΤΑ στο Sharrë, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάσχεσή του εξαιτίας του σκανδάλου των εγκαταστάσεων καύσης απορριμμάτων. Πέντε δήμοι που αποθέτουν τα απορρίμματά τους καλούνται να ξεκινήσουν τη διαλογή στην πηγή, μια διαδικασία δαπανηρή και δύσκολη για να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Περίπου δύο χρόνια μετά την κατάσχεση του ΧΥΤΑ της Σαράς από την Εισαγγελία, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τα απορρίμματα που εναποτίθενται εκεί από πέντε δήμους της χώρας έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο απορριμμάτων, ενώ οι βαριές μηχανές προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους χώρους για απόθεση. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο διοικητής της κρατικής εταιρείας «Integrated Energy», Ιντρίτ Καράι, στους πέντε δήμους της Ζώνης Διαχείρισης Αποβλήτων Τιράνων τον Φεβρουάριο, οι χωρητικότητες του ΧΥΤΑ βρίσκονται στο όριο της εξάντλησης. Προτάθηκε ως λύση η διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων για να αποφευχθεί μία νέα περιβαλλοντική καταστροφή.
Η διαλογή στην πηγή σημαίνει ότι κάθε οικογένεια θα πρέπει να διαχωρίσει για ανακύκλωση τα πλαστικά, το γυαλί, το χαρτί και άλλους τύπους απορριμμάτων, μειώνοντας έτσι την ποσότητα που καταλήγει στο ΧΥΤΑ. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές και ευαισθητοποίηση του κοινού. Παρά το γεγονός ότι είναι νόμος, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Αλβανία. Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων αμελήθηκε, καθώς η κυβέρνηση του Εντί Ράμα επένδυσε εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τριών εργοστασίων καύσης απορριμμάτων στην Ελβασάν, το Φίερ και τα Τίρανα.
Οι τρεις συμβάσεις παραχώρησης αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς των τελευταίων ετών, ενώ οι εγκαταστάσεις είτε δεν λειτουργούν, είτε δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, όπως στην περίπτωση των Τιράνων. Ο ΧΥΤΑ Sharre είναι ο μεγαλύτερος χώρος απόθεσης στην Αλβανία και δέχεται απορρίμματα από τους δήμους των Τιράνων, Δυρραχίου, Καβάγια, Βορείου και Καμζάς. Οι υποχρεώσεις των συμβάσεων παραχώρησης έχουν αυξήσει το κόστος για τους δήμους, χωρίς καμία εναλλακτική λύση για την απόθεση απορριμμάτων.
Στον δήμο Καβάγια έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΧΥΤΑ, αλλά η διαλογή στην πηγή θεωρείται ανέφικτη για να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γενικός γραμματέας Άρτι Τσίτσολι δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι ο δήμος ξοδεύει 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την απόθεση απορριμμάτων στη Σάρα, είναι αδύνατο να κάνει επιπλέον επενδύσεις για ανακύκλωση.
Οι περιβαλλοντικοί ειδικοί εκτιμούν ότι η περιβαλλοντική κρίση που προκλήθηκε από το σκάνδαλο των εργοστασίων καύσης ήταν αναμενόμενη και απαιτεί άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση. Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αλβανία είναι σήμερα πιο χαοτική από ποτέ, λόγω της αδυναμίας χρήσης των ΧΥΤΑ και των υποδομών που έχουν κατασκευαστεί με κρατική χρηματοδότηση.
Σχόλια