Εκφοβισμός και λογοκρισία στο 45% των δημοσιογράφων στην Αλβανία

Εκφοβισμός και λογοκρισία στο 45% των δημοσιογράφων στην Αλβανία

Στα Τίρανα, το Δίκτυο BIRN (Δίκτυο Βαλκανικής Δημοσιογραφίας) και το κέντρο SCIDEV (Κέντρο Μελετών ) δημοσίευσαν πρόσφατα την Ετήσια Έκθεση 2024 για την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Αλβανία. Στην έκθεση αναφέρονται αρκετά εμπόδια που, σύμφωνα με τους συντάκτες της, απειλούν την ανεξαρτησία, την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό της δημοσιογραφίας στην Αλβανία. Το περασμένο έτος καταγράφηκαν 45 περιστατικά εναντίον δημοσιογράφων, τα οποία ενίσχυσαν την αίσθηση ανασφάλειας και την αυτολογοκρισία τους στην εργασία τους. Ανεξάρτητοι παρατηρητές αναφέρουν ότι οι δικαστικές αρχές προχωρούν αργά στην προστασία των απειλούμενων δημοσιογράφων, γεγονός που αποθαρρύνει τους δημοσιογράφους από το να υποβάλλουν περισσότερες καταγγελίες και ενθαρρύνει τους θύτες να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση που συντάχθηκε από το Δίκτυο Βαλκανικής Δημοσιογραφίας BIRN και το Κέντρο SCIDEV για την πρόοδο της Αλβανίας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναφέρεται ότι "η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν παρουσίασαν σημαντική βελτίωση το 2024". Στην έκθεση τονίζεται ότι "η Αλβανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, όπως η πολιτική παρέμβαση, η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σε λίγα χέρια και οι οικονομικές δυσκολίες που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των δημοσιογράφων".

Η μελέτη αναφέρει ότι πάνω από το 45% των δημοσιογράφων δηλώνουν ότι αισθάνονται απειλούμενοι ή έχουν υποστεί πίεση και εκφοβισμό. Ο κύριος παράγοντας αυτών των πιέσεων είναι οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δημόσιοι αξιωματούχοι, πολιτικοί παράγοντες και άλλοι ιδιώτες συνδεδεμένοι με ισχυρά συμφέροντα, όπως επισημαίνει η Μπλεριάνα Μπίνο, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Κέντρου SCIDEV, σε δηλώσεις της στον "Ζέρο της Αμερικής".

Οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι οι δημοσιογράφοι στην Αλβανία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές και πιέσεις, όχι τόσο μέσω σωματικών επιθέσεων, όσο μέσω πιέσεων, νομικών μηνύσεων και διαδικτυακών εκφοβισμών, οι οποίες ενισχύουν την αυτολογοκρισία και την ανασφάλεια.

Τονίζεται ότι οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων προέρχονται από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες και έχουν δημιουργήσει μια συνεχιζόμενη ατμόσφαιρα εκφοβισμού, με καμπάνιες συκοφαντίας και αγωγές κατά δημοσιογράφων, οι οποίες εμποδίζουν την ενίσχυση της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια