Αν και γεωγραφικά μακριά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν σημαντικό εμπορικό εταίρο της χώρας μας. Την περασμένη χρονιά, οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στην 5η θέση ως προς την αξία των εισαγωγών και στη 13η θέση όσον αφορά τις εξαγωγές.
Οι αμερικανικές εισαγωγές ανήλθαν σε 20,5 δισεκατομμύρια λεκ το 2024, σημειώνοντας αύξηση 19% σε σχέση με το 2023. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η αξία των εισαγωγών από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 104%.
Το 2023, οι ΗΠΑ ήταν ένας από τους κύριους προμηθευτές της Αλβανίας, μαζί με την Ιταλία, την Κίνα, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Μάλιστα, η αξία των εισαγωγών από τις ΗΠΑ ξεπέρασε εκείνη των εισαγωγών από το Κοσσυφοπέδιο. Οι αμερικανικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 2,3% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας το 2024.
Παράλληλα, η αμερικανική αγορά είναι σημαντική για τις αλβανικές εξαγωγές, καθώς η Αλβανία προμηθεύει απευθείας αλλά και έμμεσα (μέσω Γερμανίας) τις ΗΠΑ με φαρμακευτικά φυτά.
Το 2023, οι εξαγωγές της Αλβανίας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 7 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας ετήσια μείωση 27%, λόγω της γενικής εξασθένησης των εξαγωγών, που επηρεάστηκαν από την υποτίμηση του ευρώ.
Οι αμερικανικές εισαγωγές αποτελούνται κυρίως από μέσα μεταφοράς και καύσιμα, ενώ οι αλβανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν κυρίως σίδηρο, χάλυβα, φαρμακευτικά φυτά, αλουμίνιο, έπιπλα και τρόφιμα.
Η νέα εμπορική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης ενδέχεται να επηρεάσει την Αλβανία περισσότερο έμμεσα παρά άμεσα, όσον αφορά τα εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει μια νέα άνοδο τιμών στις παγκόσμιες αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την Αλβανία.
Το εμπόριο μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ αντιστοιχούσε στο 2,1% του συνολικού διεθνούς εμπορίου της χώρας το 2023, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο την τελευταία δεκαετία.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστεί η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, η επιβολή υψηλών αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών της Βιέννης.
Αν και οι άμεσες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της περιοχής και των ΗΠΑ είναι περιορισμένες, η μείωση της ζήτησης για ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα θα επηρεάσει αρνητικά την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, κάλεσε σε ψύχραιμη και συνετή αντίδραση στις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών: «Χρειαζόμαστε την Αμερική και η Αμερική μάς χρειάζεται επίσης», δήλωσε. «Στους εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν νικητές», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο νέο διάταγμα για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και 10% στα κινεζικά προϊόντα.
Ο Τραμπ απείλησε εκ νέου τους Ευρωπαίους με παρόμοια μέτρα. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τους δασμούς στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «Αυτό θα συμβεί σίγουρα». Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε πως οι δασμοί θα επιβληθούν «πολύ σύντομα».
Παρά τη σκληρή ρητορική, παραμένει ασαφές αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν πράγματι στην επιβολή τιμωρητικών δασμών κατά της ΕΕ.
Αν συμβεί αυτό, η Γερμανία, και ιδιαίτερα η αυτοκινητοβιομηχανία της, ενδέχεται να πληγεί σοβαρά.
Σχόλια